Referat - Tehnologia de cultivare a raigrasului aristat(Lolium multiflorum)

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
334
Etichete
tehnologia, cultivare, raigrasului, aristatlolium, multiflorum
Descarcari
220
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Tehnologia de cultivare a RAIGRASULUI ARISTAT (Lolium multiflorum)

1. Zonarea culturii si a soiurilor
Cercetarile întreprinse în tara noastra au evidentiat rezistenta remarcabila la ger a plantelor tinere bine înfratite de raigras aristat. Rezistenta optima la ger se evidentiaza atunci când de la semanat la intrarea în iarna se însumeaza 650-900oC, când plantele au 4-8 lastari scurti; în aceste conditii, potentialul de rezistenta la ger a raigrasului aristat este net superior orzului de toamna. Aceste cercetari au relevat posibilitatea extinderii raigrasului aristat în climatul continental excesiv.
Raigrasul aristat se comporta bine pe toate tipurile de sol. Factorul limitativ care conditioneaza extinderea în cultura a raigrasului aristat este apa; fiind o cultura intensiva, potentialul de productie a speciei se evidentiaza numai în situatia în care apa este asigurata pe tot parcursul perioadei de vegetatie.

2. Amplasarea culturii
Raigrasul aristat poate fi extins în cultura dupa plante anuale ce elibereaza terenul pâna la mijlocul verii. Cele mai bune premegatoare sunt cerealele de toamna si de primavara, mazarea si plantele anuale furajere, care elibereaza terenul pâna la mijlocul lunii august. Sunt bune premergatoare cartofii timpurii, fasolea, plantele leguminoase recoltate pentru pastai. Nu poate fi cultivat dupa porumb pentru boabe.
În zonele irigate, raigrasul aristat poate fi semanat si într-o leguminoasa perena cu potential scazut de productie, de preferinta dupa recoltarea coasei de la mijlocul lunii august, situatie în care necesarul de îngrasaminte se reduce substantial.
Dupa raigrasul aristat se cultiva plante anuale care se însamânteaza primavara în urgenta a doua, dintre care mentionam porumbul pentru boabe si siloz, iarba de Sudan si hibridul sorg x iarba de Sudan etc. În aceste conditii, raigrasul aristat este o planta amelioratoare care lasa în sol cantitati importante de materie organica, bogata în elemente nutritive.

3. Aplicarea îngrasami


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org