Referat - Tehnologii traditionale bazate pe folosirea energiei mecanice produse de oameni si animale

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
630
Etichete
tehnologii, traditionale, bazate, folosirea, energiei, mecanice, produse, oameni, animale
Descarcari
442
Nota
0 / 10 - 0 voturi















EDUCATIE TEHNOLOGICA








TEHNOLOGII TRADITIONALE BAZATE PE FOLOSIREA
ENERGIEI MECANICE PRODUSE DE OAMENI SI ANIMALE


Din cele mai vechi timpuri, omul a creat o serie de dispozitive simple, menite sa-i usureze traiul. Multe dintre aceste dispozitive se folosesc si astazi, chiar în forme arhaice, altele au fost mult perfectionate, devenind instalatii complexe.
Din multitudinea acestor instalatii amintim: prese, pive, teascuri, foale, râsnite etc. Acestea au fost construite într-o mare varietate, în functie de specificul tehnicii populare din fiecare zona geografica.
Presele sunt instalatii folosite la zdrobirea semintelor si a fructelor prin presare. Zdrobirea se face într-un vas (de diferite forme) cu ajutorul unei roti care poate fi actionata de om sau de animale, al unui sul sau a doi cilindri.
Pivele sunt dispozitive care se utilizau pentru îndesarea si spalarea tesaturilor groase, folosind un mai de lemn pentru baterea materialului. De asemenea, pivele s-au folosit si pentru zdrobirea semintelor prin batere (folosind un pisalog). Pisalogul poate fi actionat cu mâna, cu piciorul, prin intermediul unei pârghii sau al unui scripete.
Teascurile sunt instalatii (construite din lemn) folosite pentru stoarcerea semintelor si a fructelor. Orice teasc este format dintr-un vas de lemn cu forme diverse – circulara, dreptunghiulara, trapezoidala – în care se pun fructele sau semintele si o masa de presare cu forma profilata dupa cea a vasului. Actionarea mesei de presare se poate face în diverse moduri, dupa cum arata si numele teascurilor.
Foalele sunt instalatii pentru suflat aer (în potcovarii). Au ca piesa de baza un burduf (de regula din piele) care se umfla si se strânge, pompând astfel aerul. Ele pot fi actionate direct de om sau prin intermediul unui sistem de pârghii.
Râsnitele manuale s-au folosit din cele mai vechi timpuri pentru râsnitul cerealelor. Sunt alcatuite din doua pietre circulare, una fixa si alta mobila, rotita cu ajutorul


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org