Referat - Transferul de tehnologie in comertul intrernational

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
392
Etichete
transferul, tehnologie, comertul, intrernational
Descarcari
275
Nota
0 / 10 - 0 voturi

TRANSFERUL DE TEHNOLOGIE ÎN
COMERTUL INTERNATIONAL

Notiuni generale

Conditiile de dominatie si exploatare în care au fost mentinute tinerele state suverane, tari în curs de dezvoltare, le-au tinut departe de progresele stiintei si tehnicii si le-au împiedicat sa participe la revolutia stiintifica si tehnica si sa beneficieze de rezultatele ei. Cuceririle stiintei si tehnologiei moderne trebuie sa fie considerate ca un bun comun al întregii umanitati, toate popoarele beneficiind de aceste cuceriri.
Exista puternice ratiuni de ordin economic în aceasta privinta, dezvoltarea economica a tuturor tarilor, asa cum se arata întru-unul din documentele programatice supus de România Adunarii Generale în 1975, reclamând „accesul larg, fara discriminari sau bariere, al tuturor statelor la cuceririle stiintei si tehnicii contemporane. Posibilitatea de a beneficia de cuceririle stiintei si tehnicii reprezinta o conditie a progresului multilateral al fiecarei tari slab dezvoltate, a valorificarii resurselor în folosul tuturor, a realizarii unor schimbari economice internationale eficiente si reciproc avantajoase.” (Pozitia României cu privire la instalarea unei noi ordini economice internationale). Mijlocul cel mai important în vederea realizarii acestui obiectiv este realizarea unui larg transfer de tehnologie moderna, asigurarea asistentei tehnice în toate domeniile de dezvoltare, precum si promovarea si stimularea cercetarii stiintifice în tarile în curs de dezvoltare.
Atât transferul de tehnologie, cât si asistenta tehnica si dezvoltarea cercetarii stiintifice nationale se realizeaza si se dezvolta într-un cadru juridic de principii si norme care apartin, în special, dreptului de proprietate industriala.
Astfel, în domeniul transferului de tehnologie, declaratia cu privire la instaurarea unei noi ordini economice internationale a formulat principiul participarii tarilor în curs de dezvoltare la avantajele stiintei si tehnicii moderne si promovarii transferului de t


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org