Referat - Victoria capitalismului

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
329
Etichete
victoria, capitalismului
Descarcari
223
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Introducere Victoria capitalismului a avut loc pe trei fronturi. Prima batalie s-a dat în Anglia, prin Margaret Thatcher, si în Statele Unite, prin Ronald Reagan. Cei doi au înfaptuit împreuna prima revolutie conservatoare în materie de politica economica: revolutia statului minimal. Nici o alta reforma financiara nu a mai avut atata succes, ea schimband in zeci de tari sensul raportului dintre stat si cetatean.
Cea de-a doua victorie a capitalismului a fost mai spectaculoasa si obtinuta fara lupta si a reprezentat unificarea Germaniei de Est cu cea de Vest în 1989. A treia victorie a fost o batalie de o suta de ore purtata în sudul Irakului si a reprezentat de fapt victoria Statelor Unite, sustinute de douazeci si opt de tari. Capitalismul a învins comunismul.
Odata cu incheierea razboiului rece dispare si continutul notiunii de “Lume a Treia” . Avem de-a face deci cu o simpla dualitate: de o parte tarile dezvoltate sau cu un ritm rapid de dezvoltare, care sunt toate tari capitaliste, de cealalta parte, tarile subdezvoltate, adica tarile sarace. Dar instaurarea capitalismului intr-o tara nu este suficienta pentru ca tara respectiva sa se dezvolte economic. Mai e nevoie si de un minimum de reguli. Iar sistemul capitalist este departe de a fi omogen, dimpotriva el s-a diferentiat în doua mari modele ce se înfrunta: "capitalismul contra capitalismului".
Se remarca modele de economii capitaliste: modelul anglo-saxon si modelul germano-nipon, iar la o prima aproximare, exista tentatia de a opune primul model celui de-al doilea.
Bineinteles, exista si modelul american sau modelul”neoamerican”. Statele Unite constituie un model economic în sine.
Nu se poate vorbi însa, de existenta unui "model european". Exista totusi un “nucleu dur” al Europei economice, ce are doua aspecte: aspectul “alpin” (zona Deutsche Mark) si cel “renan”(ce concentreaza trasaturile caracteristice noii Germanii).
Prabusirea comunismului scoate la iveala


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org