Referat - Violenta in familie

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
561
Etichete
violenta, familie
Descarcari
362
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Violenta in familie


”Violenta domestica este o amenintare sau provocare, petrecuta în prezent sau în trecut, a unei raniri fizice în cadrul relatiei dintre partenerii sociali, indiferent de statutul lor legal sau de domiciliu. Atacul fizic sau sexual poate fi însotit de intimidari sau abuzuri verbale; distrugerea bunurilor care apartin victimei; izolarea de prieteni, familie sau alte potentiale surse de sprijin; amenintari facute la adresa altor persoane semnificative pentru victima, inclusiv a copiilor; furturi; controlul asupra banilor, lucrurilor personale ale victimei, alimentelor, deplasarilor, telefonului si a altor surse de îngrijire si protectie”.
Se numeste "violenta în familie" orice act vatamator, fizic sau emotional care are loc între membrii unei familii. Abuzul în interiorul unei familii poate lua multe forme: abuzul verbal, refuzul accesului la resurse financiare, izolarea de prieteni si familie, amenintari si atacuri care în unele cazuri pot duce la moartea unuia dintre parteneri. Desi pâna de curând s-a presupus ca femeia este cel mai adesea victima violentei în familiei, în urma unor cercetari s-a descoperit ca de fapt numarul barbatilor agresati este destul de mare. Expertii care cerceteaza aceasta problema sunt de acord ca violenta este un fenomen larg raspândit, mult mai raspândit decât arata sondajele, pentru simplu fapt ca unele fapte nu sunt raportate politiei sau spitalelor.
Familia care constituie un teren de manifestare a violentei domestice devine mai putin transparenta si deschisa mediului social imediat: familia largita, vecinii, prietenii, colegii. Este evidenta izolarea sociala a acestor familii. Ele capata o stigma în ochii celorlalti si în acelasi timp un sentiment de stigma si culpa care le face sa se izoleze.
Sotul violent nu doreste ca sotia lui sa întretina relatii sociale în cadrul carora sa-si poata marturisi suferinta si eventual sa poata primi un sprijin.
Pe de alta parte, barbatii violenti au ca si caracteristici de pers


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org