Referat - Vitamina B12

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
323
Etichete
vitamina, b12
Descarcari
213
Nota
0 / 10 - 0 voturi

VITAMINA B12


Este indispensabila pentru viata omului si a animalelor.
Vitamina hidrosolubila care joaca un rol in maturarea globulelor rosii plecand de la celulele-mama si in sinteza unor acizi grasi si anumitor acizi aminati. SINONIM: cianocobalamina.
Are o structura deosebit de complexa, continand 4,5% cobalt si radicalul cian, de unde si denumirea de ciancobalamina.
Vitamina B12 are formula moleculara C68H90N14O14Pco si masa moleculara 1490±140.
Este unul dintre cei mai puternici factori antianemici cunoscuti, prezentand o oarecare analogie structurala cu hemoglobina.
Are o importanta deosebita in ce priveste cresterea, hematopoeza si functionarea celulei nervoase.
Denumirea de cianocobamida deriva din structura sa moleculara intrucat contine gruparea cian(-C=N), un atom de Co si grupari amidice. Se mai numeste (pe langa cianocobalamina si cianocobamida) antianemica, vitamina antipernicioasa, corinoida, factor antipernicios, factor anemic extrinsec, factorul proteinelor la animale etc. .
Denumirea de corinoida provine de la inelul porfirinic modificat din molecula sa numit inel corinic.
Numele de cianocobalamina nu este riguros stiintific deoarece nu contine grupare aminica libera sau legata de nucleul central (corinic), nici de atomul de Co si nici de ribonucleotida, ci numai in componenta gruparilor amidice, fapt pentru care este mai corecta denumirea de cianocobamida decat cea de cianocobalamina.
Identificarea, izolarea, stabilirea structurii si a activitatii biologice a vitaminei B12 a necesitat colaborarea mai multor grupe de specialisti o perioada mai indelungata de timp , reusindu-se in cele din urma obtinerea acestei vitamine pe cale industriala. Prin anii 1950, imediat dupa descoperire, vitamina era extrasa din ficatul animal (cam patru tone de ficat prelucrat ofereau un gram de vitamina B12). In 1952, Miner Laboratories din Chicago au identificat o tehnica de izolare a vitaminei B12 din... moc


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org