Referat - Zeitati

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
363
Etichete
zeitati
Descarcari
263
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Ianus, una dintre cele mai vechi divinitati din mitologia romana. La origine, Ianus a fost un rege care a domnit în Latium în epoca de aur. Dupa moarte a fost divinizat. Ca zeu protector al Romei i se atribuia un miracol care a salvat cetatea de o invazie a sabinilor: în timp ce dusmanii se pregateau sa treaca peste zidurile Capitoliului, Ianus a facut sa tâsneasca în fata lor un suvoi fierbinte, care i-a silit sa se retraga. În amintirea acestui fapt persista la Roma obiceiul de a lasa în timp de razboi portile templului lui Ianus deschise, pentru a-i da posibilitate zeului sa vina în ajutorul romanilor. În timp de pace ele se închideau. Ianus era înfatisat cu doua fete opuse: una privea înainte, cealalta, înapoi.


Iupiter, la romani, stapânul zeilor si al oamenilor, asimilat cu Zeus,din mitologia greaca. Era considerat drept divinitate suprema, datatoare de viata si de lumina, care cârmuia cerul si pamântul, stapânea tunetul si trasnetul, dezlantuia ploile si furtunile etc. Legate de aceste atribute, Iupiter purta o serie de epitete, ca: Fulgurator, Fulminator, Tonans etc. Templul sau se afla la Roma, pe Capitoliu si, de aici, el a mai capatat un epitet - Capitolinus. Dar denumirea cea mai cunoscuta care îl desemna era Optimus Maximus ("cel mai bun si cel mai mare"). Ca ocrotitor al romanilor si al Romei în special, Iupiter era cinstit cu precadere de consulii care intrau în functie, de generalii care se întorceau victoriosi, de învingatorii în întrecerile sportive, de cei care împarteau dreptatea etc. El era venerat si avea câte un templu în toate orasele Italiei si ale provinciilor.
Saturnus, veche divinitate de origine italica, care patrona muncile agricole si roadele pamântului. Saturnus a fost identificat de timpuriu cu titanul Cronos,din mitologia greaca.


Mercurius, fiul lui Iupiter si al unei pleiadei, s-a nascut într-o pestera pe muntele Cyllene, din Arcadia. Înca de timpuriu, Mercurius si-a vadit aptitudinile si talentele. Abia nascut, copilul a iesit


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org