Referat - Actele administrative exceptate de la controlul judecatoresc potrivit legii contenciosului administriv

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
318
Etichete
actele, administrative, exceptate, controlul, judecatoresc, potrivit, legii, contenciosului, administriv
Descarcari
229
Nota
0 / 10 - 0 voturi















Actele administrative exceptate de la controlul judecatoresc potrivit legii contenciosului administrativ


































Principiile contenciosului administrativ


În statul de drept existenta contenciosului administrativ este conditionata de aplicarea a doua principii:principiul respectarii drepturilor legal dobândite si principiul obligativitatii Statului de a asigura executarea hotarârilor judecatoresti.

Este necesar ca persoana sa fie sigura ca raporturile juridice, încheiate în mod legal , în cadrul ordinii de drept existente , sunt intangibile.Atât activitatea fiintei umane cât si aceea a Administrattiei se caracterizeaza prin posibilitatea de a scruta viitorul în estimarile efectuate.Prevederea este garantata numai daca persoanele si Administratia au siguranta în durabilitatea raporturilor juridice pe care si-au întemeiat si orientat activitatile.



Notiunea contenciosul administrativ



Administratia Statului are sarcina de a asigura apliarea legilor , de a edicta acte normative in scopul executarii legilor , de a asigura functionarea seviciilor publice , de a lua masuri pentru executarea contractelor administrative , ocrotirea drepturilor persoanelor si satisfacerea cerintelor acestora , mentinerea ordinii publice. Daca uneori , în îndeplinirea acestor sarcini , Administratia lezeaza drepturile sau interesele persoanelor, acestea pot formula o reclamatie , o contestasie juridica , rezolvata în mod contencios de catre organele componente.








Ramurile contenciosului administrativ



S-a considerat contenciosul administrativ ca fiind alcatuit din patru ramuri: contenciosul de plina jurisdictie , de anulare ,de interpretare si de represiune . Aceasta diviziune devenita clasica datorita jurisprudentei Consiliului de Stat din Franta a fost adoptata în multe din statele europene , desi ea nu corespunde , în total sistemului consacrat aceste state.

Exista un contencios obiectiv atunci cand situatia contenciosului este det


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org