Referat - Actul constitutiv al societatii comerciale

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
308
Etichete
actul, constitutiv, societatii, comerciale
Descarcari
267
Nota
0 / 10 - 0 voturi



ACTUL CONSTITUTIV AL SOCIETATII COMERCIALE


În expunerea de motive a legii de adoptare a O.U.G. 76/2001 privind simplificarea unor formalitati administrative pentru înregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor se manifesta cu urgenta adoptarii a unor reglementari este “justificata de necesitatea stringenta a simplificarii procedurilor administrative pentru înregistrarea si autorizarea functiilor comerciantilor în scopul îmbunatatirii mediului de afaceri, reducerii birocratiei si facilitatii procesului investitional.”
Consideram ca desi scopul propus este laudabil, prin procedura unica instituita se ajunge la o îngreunare a procedurii, atât în ceea ce priveste durata, dar ceea ce este mai grav, si în ceea ce priveste costurile acesteia.
Mai mult, consideram ca s-a pierdut o pretioasa ocazie de a corija unele carente ale O.U.G nr. 76/2001 între care ne oprim doar asupra admiterii redactarii actului constitutiv si sub semnatura privata, dar cu data certa renuntându-se astfel la formarea traditionala a actului autentic, care dadea valoare si autoritate vointei asociatiilor.

Reglementare
Dintre dispozitiile O.U.G. nr. 76/2001 republicata, care reglementeaza
materia actului constitutiv al societatilor comerciale, admitând forma sub semnatura privata supune atentiei:
Art. 4 alin. 1, conform caruia “activitatea de asistenta acordate
solicitantilor, la cerere si pe cheltuiala acestora, se pot desfasura si în cadrul camerilor de comert si industria teritoriala, numai în structuri distincte ale Biroului Unic, înainte de depunerea cererii de înregistrare si autorizare.”
Pentru ca în enumerarea activitatilor de asistenta intra “redactarea actelor constitutive si a actelor modificatoare ale acestora, darea de date certa sau, dupa caz, obtinerea autentificarii acestora”(conform art. 4 alin. 2), ar trebui sa întelegem ca redactarea actelor constitutive si darea de data certa intra în competenta structurilor distincte de Biroul Unic din cadrul C.C.I. (camerelor


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org