Referat - Administratia publica

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
404
Etichete
administratia, publica
Descarcari
225
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Administratia publica



Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica.
Distinctia dintre administratia publica centrala si locala.
Autoritatiile administratiei publice locale, natura lor juridica si actele pe care le emit sau le adopta.
Primarul localitatii – autoritate publica ce reprezinta si promoveaza în interesul local.

Statul, termen care sugereaza un „nucleu central”, în realitate este o retea de organizatii si institutii centrale si locale diverse, care se ocupa cu asigurarea ordinii si securitatii sociale, politice si economice a unei comunitati nationale date.
Administratia este una din institutiile publice care compun statul si este formata, la rândul ei, din alte institutii si organisme permanente, cum ar fi: Banca Centrala, Politia, Administratiile Financiare, etc., adica totalitatea puterilor de guvernamânt asupra unui teritoriu, fara dreptul de a dispune de acesta. Astfel ca, notiunea de „administratie publica” se poate întelege facând conexiunea între cele mentionate anterior cu adjectivul „public, -a” care arata apartenenta unei colectivitati sau provenienta de la o colectivitate.
Guvernul, ministerele, consiliile locale, primarii diferitelor localitati, s.a. sunt organe de stat competente sa ia masuri si sa emita dispozitii cu caracter obligatoriu; ele sunt autoritati ale administratiei publice însa difera prin competenta teritoriala care poate fi extinsa pe întreg teritoriu national sau pe teritoriul unitatii administrative unde au fost alese. Trebuie mentionat faptul ca atributia este prerogativa recunoscuta unui organ, compartiment sau persoana iar ansamblul lor compune competeta unui organ, compatriment functional sau persoane.
Competenta teritoriala este unul din cele doua criterii clasificatoare ale organelor executive, a caror totalitate formeaza un sistem constând în organizarea executarii si executarea în concret a actelor normative numit activitatea executiva. În unele state sistemul de organe compus din guvern si din întreg


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org