Referat - Caracteristicile raportului juridic civil

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
456
Etichete
caracteristicile, raportului, juridic, civil
Descarcari
504
Nota
0 / 10 - 0 voturi


DREPT CIVIL











Tema referatului:

CARACTERISTICILE RAPORTULUI JURIDIC CIVIL

REFERAT










FILIMON ANDY-COSMIN



Caracteristicile raportului juridic civil.

Raportul juridic in general: Neindoielnic, oamenii intra intre ei intr-o multitudine de legaturi (relatii sau raporturi), ceea ce constituie suportul vietii sociale.
Daca asemenea legaturi cad sub incidenta reglementarii juridice, vom fi in prezenta a ceea ce se cheama raporturi juridice. Aceste legaturi au avut si au o mare importanta pentru drept, “…fecundeaza din ce in ce mai mult domeniul juridic”.
Pentru a fi in prezenta unui raport juridic, legatura dintre oameni trebuie sa primeasca reglementare juridica (sa fie reglementata de o norma de drept).
Legaturile dintre oameni sunt relatii sociale.
In doctrina se admite ca “…raport juridic inseamna o relatie sociala reglementata de norma de drept”.



Raportul juridic civil:
Raportul juridic reprezinta intregul, genul, pentru ca se cunosc numeroase categorii de raporturi juridice in functie de ramura de drept ale carei norme reglementeaza relatiile sociale. Unu loc important sub aspect reglementativ, atat ca sfera, cat si calitativ il are, din acest punct de vedere, ramura dreptului civil. Un rationament simplu, neconduce la concluzia ca daca raportul juridic in general este intregul, raportul juridic este partea, specia; tot astfel, daca raportul juridic, in general este o relatie sociala reglementata de o norma de drept, raportul juridic civil este o relatie sociala, fie patrimoniala, fie nepatrimoniala reglementata de norma dreptului civil.
Din definitie se degaja doua importante idei:
raportul juridic civil este o relatie sociala cu caracter patrimonial sau personal nepatrimonial;
pentru a primi considerare pe planul dreptului, de raport juridic civil, relatia sociala trebuie sa fie reglementata de o norma de drept civil.
Aceasta din urma precizare este absolut obligatorie deoarece:
nu toate relatiile cad sub incidenta reglementativa a dreptu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org