Referat - Cazurile in care se poate declansa recursul in anulare

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
349
Etichete
cazurile, care, poate, declansa, recursul, anulare
Descarcari
238
Nota
0 / 10 - 0 voturi


ACADEMIA DE POLITIE
“ALEXANDRU IOAN CUZA”
FACULTATEA DE DREPT
CURS POSTUNIVERSITAR
“STIINTE PENALE”



REFERAT
DREPT PROCESUAL PENAL
MODUL II



ANDRA ALEXANDRA BALEANU








CAZURILE IN CARE
SE POATE DECLANSA

RECURSUL IN ANULARE






Indiferent ca recursul a fost considerat ca o judecata prin care se infaptuieste un grad suplimentar de jurisdictie si deci insitutia constituie o cala de atac ordinara sau aceasta se situeaza in afara nivelelor normale ale judecatii , intrucat intervenind dupa ramanaerea definitiva a hotararii capata trasaturile unei cai extraordinare de atac, casarea are intotdeauna loc la initiativa procurorului sau partilor si in realizarea intereselor legitime ale acestora. Ministerul Public, respectiv partile isi promoveaza interesele direct sau implicit in urma recursului si orice casare atrage consecinte nemijlocite pentru cei in cauza.

Cu mai multa vreme in urma s-a recunoscut insa ca recursul trebuie sa produca anumite consecinte pe planul corectei activitati jurisdictionale aparand nu numai interesele partilor , da si pe cele ale legii respectiv ale practicii judiciare. Asa s-a nascut ideea recursului extraordinar inca in conceptia legiuitorului revolutionar francez din 1790-1791 , de unde a trecut si in codificarea napoleoniana , evoluand in forme diferite pana in legislatiile contemporane.

Recursul in anulare este o cale de atac extraordinara care are o natura juridica evident deosebita fara de fostul recurs extraordinar asa cum acesta a existat pana in 1993.

In locul unei posibilitati largi de atacare a hotararii definitive de cate ori acasta era esential nelegala sau vadit netemeinica , actualmente calea de atac extraordinara nu poate fi folosita decat in cazurile strict enumerate de lege ( ca la contestatia in anulare si la revizuire ). Este adevarat ca motivele in recurs in anulare sunt numeroase , dar totusi ele sunt strict limitate , iar uneori delimitate si sub aspectul subiectilor asupra carora calea de atac isi pr


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org