Referat - Clasificarea contractelor

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
511
Etichete
clasificarea, contractelor
Descarcari
360
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Clasificarea contractelor


Contractele reprezinta cea mai importanta si mai des folosita specie a actelor juridice .
Contractele reprezinta acordul de vointa intre doua parti sau mai multe persoane , incheiat in scopul producerii unor efecte juridice ( art. 942 C civ. ).
Necesitatea unor clasificari generale ale contractelor . Categoria juridica pe care o cuprindem sub denumirea de contract are o sfera foarte bogata . Ea inglobeaza o varietate deosebita de specii de contracte.
Abstragandu-se din aceeasi specii cele mai generale caractere , lasandu-se la o parte particularitatile si toate celelalte laturi specifice , in teoria si practica dreptului a fost determinata categoria juridica a contractului , ca izvor de obligatii civile.
Clasificarea ne da putinta sa intelegem ca, in fond , toate nenumaratele contracte speciale se incadreaza in diferite tipuri , ale caror caracteristici pot fi exprimate succinct , dar cuprinzator, in insesi denumirile date acestor tipuri.
Fiecare dintre clasificarile rezultate prezinta insemnatate pentru stabilirea regimului juridic aplicabil speciilor de contracte ce se subsumeaza fiecarui tip. Cand spunem , de exemplu, despre un contract, ca este bilateral sau sinalagmatic, vom sti, fara sa fie necesar sa adaugam alte precizari , ca acelui contract i se va aplica un anumit regim juridic , care este valabil pentru toate contractile sinalagmatice , fara deosebire.
Toate clasificarile generale la care ne vom referi in continuare sunt necesare tocmai pentru ca reduce la un limbaj sintetic o varietate nesfarsita de forme juridice.
Criteriile de clasificare a contractelor. In literatura juridica au fost concretizate urmatoarele criterii de clasificare a contractelor :
a) dupa manifestarea de vointa a persoanelor;
b) in functie de modul de formare a contractelor ;
c) dupa modu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org