Referat - Comparatie intre cele trei Constitutii ale Romaniei

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
858
Etichete
comparatie, intre, cele, trei, constitutii, ale, romaniei
Descarcari
322
Nota
0 / 10 - 0 voturi



ISTORIA DREPTULUI
ROMANESC








LECTOR UNIV. DR. MANUEL GUTAN








STUDENT : PAL NICOLETA MARIA
UNIVERSITATEA “LUCIAN BLAGA” SIBIU
FACULTATEA DE DREPT
FORMA DE INVATAMANT : ID
ANUL I 2005 – 2006







TEMA :



COMPARATIE ÎNTRE CELE TREI CONSTITUTII ALE ROMANIEI (1866,1923,1938)

Constitutia în România a aparut mult mai târziu decât constitutiile din tarile europene din vest, cu toate ca aparitia ei a fost determinata de aceleasi cauze care au determinat aparitia constitutiilor din restul lumii.
Aceasta întârziere se explica prin aceea ca în epoca moderna, dezvoltarea tehnica, economica, sociala si culturala a început în România mult mai târziu datorita dominatiei Imperiului Otoman.
În cadrul premizelor istorice ale primei Constitutii din România, o importanta deosebita îl are în înfaptuirea sa în anul 1859 a Statului National, prin unirea Munteniei si Moldovei sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.
Pe data de 2 mai 1864, prin lovitura de stat, a desfiintat Adunarea Electiva si a supus plebiscitului „ Statutul dezvoltator al Conventiei de la Paris si legea electorala din 7/19 august 1858 ”. Aceste doua acte alcatuiesc prima Constitutie a României, teorie care, însa , nu este universal acceptata, existand voci care afirma ca acestea au doar un caracter constitutional, deoarece nu stabilesc ansamblul principiilor organizarii sociale si de stat si nu prevad drepturile si îndatoririle fundamentale ale cetatenilor, ci stabilesc numai modul de organizare si functionare a puterii legiuitoare si a celei executive.
Pe data de 10/11 februarie 1866, Alexandru Ioan Cuza este obligat sa abdice, întâlnindu-se o locotenenta domneasca, ca apoi pe teritoriul României sa fie adus un principe strain.
În acelasi an la 29 iunie se adopta Constitutia României dupa modelul Constitutiei belgiene, considerata, la aceea vreme, a fi cea mai liberala constitutie.
Constitutia româna din 1866 cuprinde 133 de articole, prin care se reglementeaza cele mai importante relatii sociale. Norme


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org