Referat - Curtea penala internationala

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
379
Etichete
curtea, penala, internationala
Descarcari
251
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Curtea penala internationala


Societatea internationala a fost definita ca acea comunitate a statelor suverane care intra în raporturi juridice unele cu altele. Daca în perioada clasica a dreptului international (sec. al XIX-lea si începutul sec. al XX-lea), participarea la societatea internationala era un privilegiu al statelor, în timpurile moderne aceasta societate s-a îmbogatit însa si cu alte elemente: organizatiile internationale interguvernamentale, organizatiile internationale non-guvernamentale si chiar individul, ca actor în relatiile internationale.
Dreptul international public a fost definit ca "acel corp de reguli obligatorii din punct de vedere juridic pentru state în relatiile dintre acestea". Un alt autor defineste dreptul international public pornind de la elementele sale esentiale: "un ansamblu de norme juridice chemate sa reglementeze raporturile dintre state si celelalte subiecte ale dreptului international, norme create de aceste subiecte pe baza acordului lor de vointa."
Dreptul international penal este o ramura distincta, parte a dreptului international public, formata din ansamblul regulilor, institutiilor si procedurilor privind reprimarea crimelor de drept international. Notiunea de "drept international penal" nu trebuie confundata cu cea de "drept penal international", care cuprinde ansamblul regulilor de drept intern care au ca obiect savârsirea unor infractiuni cu elemente de extraneitate (normele privind extradarea, asistenta judiciara internationala, cooperarea politieneasca etc.).
Principiile care guverneaza dreptul international penal sunt:
Principiul legalitatii incriminarii si sanctiunilor – nullum crimen sine lege si nulla poena sine lege.
Principiul jurisdictiei universale în privinta reprimarii crimelor de drept international.
Principiul raspunderii penale personale
Principiul imprescriptibilitatii crimelor de drept international
Principiul potrivit caruia unicul temei al raspunderii internati


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org