Referat - Delapidarea

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
357
Etichete
delapidarea
Descarcari
246
Nota
0 / 10 - 0 voturi



ACADEMIA DE POLITIE
“ALEXANDRU IOAN CUZA”
FACULTATEA DE DREPT
CURS POSTUNIVERSITAR
“STIINTE PENALE”



REFERAT
DREPT PENAL
MODUL II







DELAPIDAREA
Conditii preexistente ;latura obiectiva


CONSIDERATII GENERALE

Delapidarea ,asa cum este prevazuta in art. 215 Cod penal , este incriminata intr-o varianta simpla sau tip si alta agravata si face parte din grupa de infractiuni impotriva patrimoniului alaturi de furt, talharie, abuzul de incredere, inselaciunea, etc.
Obiectul juridic generic al infractiunilor impotriva patrimoniului il constituie relatiile sociale a caror formare , desfasurare si dezvoltare sunt asigurate prin apararea patrimoniului , mai ales su aspectul drepturilor reale privitoare la bunuri si implicit sub aspectul obligatiei de a mentine pozitia fizica a bunului in cadrul patrimoniului , acesta facand parte din gajul general al creditorilor chirografari.
Patrimoniul este un concept juridic care exprima ansamblul de drepturi si obligatii ale unei persoane ca o universalitate , ca o totalitate independenta de bunurile care le cuprinde la un moment dat patrimoniul ; fie ca il privim ca o entitate strans legata de persoana subiectului fie ca o universalitate de de drepturi , exista obligatoriu la orice subiect de drept; el nu se poate niciodata instraina ci se transmite numai la moartea subiectului. Din cuprinsul patrimoniului fac parte bunurile corporale si incorporale , bunurile consumptibile ori fungibile, mobile sau imobile , principale sau accesorii, etc, adica tot ce reprezinta puteri , facultati , aptitudini ale subiectului privite din punct de vedere al valorii lor economice si a raporturilor care se nasc din exercitiul acestor puteri, facultati, aptitudini.

Revenind strict la delapidare , aceasta este incriminata in doua variante.
Varianta simpla consta in – insusirea , folosirea sau traficarea , de catre un functionar , in interesul sau ori pentru altul , de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau administreaz


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org