Referat - Desfiintarea casatoriei

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
390
Etichete
desfiintarea, casatoriei
Descarcari
249
Nota
0 / 10 - 0 voturi




DESFIINTAREA CASATORIEI










Cuprins






Generalitati ……………………………………p. 3
Nulitatea absoluta……………………………...p. 3
Cazuri de nulitate absoluta…………..……....p.3
Nulitatea relativa……………………………….p.6
Efectele nulitatii………………………………..p.7
Bibliografia …………………………………….p.8




















Generalitati

Nulitatea intervine ca o sanctiune a nerespectarii unora dintre cerintele prevazute de lege prin încheierea casatoriei.
Cauzele care determina nulitatea constau în nerespectarea unor conditii impuse de lege anterior sau concomitent încheierii ei spre deosebire de cauzele care duc la divort, ce sunt efecte de viitor.
În afara de cazurile de nulitate prevazute de lege exista si nulitati virtuale admise de literatura de specialitate.
„Codul familiei prevede cazurile de nulitate a casastoriei în art.19 si 21, tot astfel art.134, Codul civil, si art.47 din Decretul nr.32/31.01.1954 pentru punerea în aplicare a Codului familiei. Decretul nr.278/1960 privitor la acte de stare civila referitor la nulitatea casatoriei pentru necompetenta delegatului de stare civila” – ratione materiae - , afara de cazul în care persoana competenta a exercitat în mod public atributia de delegat de stare civila, datorata, ideii de aprenta – error communis facit ius - si cum ca casatoria este valabila.
În ceea ce priveste, nulitatea virtuala, implicata în materia casatoriei deosebim doua nulitati admise de litaratura juridica: în cazul unei casatorii fictive si în cazul casatoriei între doua persoane de acelas sex. „S-a decis ca încheiarea casatoriei mai înainte de împlinirea termenului de opt zile ( în prezent zece zile) prevazut de lege nu duce la nulitatea casatoriei, ci numai la sanctiuni împotriva delegatului de stare civila”.
Ca si în dreptul comun, nulitatea casatoriei poate fi absoluta si relativa, cu unele exceptii. „Astfel în unele cazuri, în interesul mentinerii casatoriei, aceasta poate fi confirmata chiar daca este vorba de nulitate absoluta. D


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org