Referat - Drept Civil

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
393
Etichete
drept, civil
Descarcari
330
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Ministerul Educatiei si Stiintei










Tema: Drept Civil



































I.1.1. Notiunea de drept


Cuvîntul “Drept” este folosit în mai multe sensuri. El deriva de la latinescul “ directus”, luat sens metaforic ( “derectus” de la “dirigo”, care înseamna drept – orizontal sau vertical, de-a dreptul, direct, linie dreapta ). În limba Latina, însa, cuvîntul care corespunde substantivului “drept” era “just” ( drept, dreptate, lege ).
Definitia marxista a dreptului îl ca fiind vointa clasei dominante ridicata la rangul de lege. Alte difinitii îl înfatiseaza ca reprezentînd totalitatea regulilor de conduita, stabilite sau sanctionate de stat, care exprima vointa detinatorilor puterii de stat, si a caror aplicare este asigurata prin forta de constrîngere a statului, în scopul apararii, consolidarii si dezvoltarii raporturilor si rînduielilor sociale convenabile si favorabile majoritatii populatiei.
Dreptul apare în Orientul Antic. Dintre primele legiuni (adrevarate monumente juridice ) se mentioneaza: Codul lui Hamurabi (Babilon), Legile lui Manu (India), Codul lui Mu (China). În Eoropa primele legi consemnate documentar sînt: Legile lui Lycurg în Sparta (sec III –IV î.e.n), Legile lui Dracon si Salon în Atena (sec VI – V î.e.n), Legea celor 12 tabele la romani (sec V î.e.n), Legea Salica la franci (sec V – IV î.e.n).


I.1.2.Ce este dreptul civil?.

Dreptul Civil este acea ramura a dreptului, care reglamenteza unele raporturi patrimoniale, în care partile figureaza ca subiecte egale în drepturi, unele raporturi personale nepatrimoniale legate de individualitatea persoanei, precum si conditia juridical a persoanelor juridice si a altor subiecte collective de drept civil, în calitatea lor de participanti la raporturile juridice civile.
Cum rezulta, de altfel, si din definitie, obiectul dreptului civil este constituit din:
Raporturile patrimoniale, adica raporturi sociale reglamentate de norme de drept civil, care datorita continutului si val


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org