Referat - Drept international public

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
487
Etichete
drept, international, public
Descarcari
318
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Drept international public


Frontiera pe apa a României

Teritoriul a constituit si constituie o problema importanta în relatiile internationale, deoarece el reprezinta una din premisele materiale ale existentei suverane a statelor. Totodata teritoriul datorita populatiei ce-l locuieste prezinta o importanta deosebita pentru organizarea politica si dezvoltarea social - economica a oricarei comunitati umane.


Principiile fundamentale ale dreptului international sunt:
Respectarea integritatii teritoriale ; Respectarea inviolabilitatii teritoriului de stat si a frontierelor sale; Obligatia de a nu folosi forta si amenintarea cu forta împotriva elementului statal ; Obligatia de a nu încalca suveranitatea si independenta nationala.


Natura juridica a teritoriului de stat Teritoriul de stat reprezinta partea globului pamântesc asupra careia un stat îsi exercita suveranitatea exclusiva fiind alcatuita din : Sol Subsol Ape Coloana aeriana de deasupra solului si apelor


Suveranitatea teritoriala în conditiile statului nostru îsi gaseste expresia în prevederile Constitutiei potrivit careia teritoriul României este inalienabil. Determinând limitele spatiale ale existentei sale, Constitutia arata ca România este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de rasa, de nationalitate,de origine,de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere, sau de origine sociala.
Componenta teritoriului de stat
Teritoriul de stat este alcatuit din : Spatiul terestru Spatiul acvatic (lacustru, fluvial, maritim) Spatiul aerian Sectoarele polare Cablurile submarine care leaga doua parti ale teritoriului aceluiasi stat. Spatiul terestru cuprinde partea uscata, formata din sol si subsol, independent de asezarea lor geografica. Nu sunt considerate parti ale teritoriului unui stat : Coloniile, Protectoarele, teritoriile aflate sub tutela. Spatiul acvatic cuprinde apele râurilor, lacurilor, canalelor, apele porturilor, radelor, bailor, ma


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org