Referat - Drept penal

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
318
Etichete
drept, penal
Descarcari
285
Nota
0 / 10 - 0 voturi

PARTEA I


CONSTITUTIONALITATEA DISPOZITIILOR CUPRINSE ÎN CODUL PENAL PRIVITOARE LA INFRACTIUNEA DE OFENSA ADUSA AUTORITATII
– art. 238 –


Infractiunea de ofensa adusa autoritatii cuprinsa în articolul 238 C.pen., în prezent abrogata prin O.U.G. nr. 58/2002, prevedea : “ Atingerea adusa onoarei sau amenintarea, savârsita în public, împotriva uneia dintre persoanele prevazute în art.160, în legatura cu activitatea acesteia si de natura a aduce atingere autoritatii, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Lovirea sau orice alte acte de violenta, precum si vatamarea corporala, savârsite împotriva uneia dintre persoanele si în conditiile aratate în alin. 1), se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar daca s-a produs vatamarea corporala grava, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.” 
Art. 16 din Constitutia României, intitulat “egalitatea în drepturi” prevede la aliniatele 1) si 2) :
alin. 1) : “ Cetatenii sunt egali în fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
alin. 2) : Nimeni nu este mai presus de lege.”
Art. 30 din Constitutie, intitulat “ libertatea de exprimare ” arata la aliniatele 6) si 7) :
alin. 6) : “ Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.
alin. 7) : Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, îndemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri.”
În Hotarârea din 7 decembrie 1976, Curtea Europeana arata ca libertatea de exprimare constituie unul dintre fundamentele esentiale ale unei societati democratice si este valabila si pentru ideile care lovesc, socheaza sau nelinistesc, iar orice restrictie în materie trebuie sa fie proportionala cu scopu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org