Referat - Dreptul public şi privat

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
6427
Etichete
dreptul, public, 351i, privat
Descarcari
979
Nota
9 / 10 - 1 vot


Notiunea de drept public si privat
Separarea celor doua tipuri de drept este înca de la începuturile dreptului si cum era si normal, romanii au fost primii în a defini cele doua tipuri de drept: „publicum ius est quod ad statum rei romanae spectat, privatum quod ad singulorum utilitate pertinent” care în traducere aproximativa ar fi ca: „dreptul public este atunci când el este în slujba imperiului roman, privat atunci când serveste interesele individului în parte”. Aceasta definitie este si astazi actuala deoarece face cea mai clara distinctie între cele doua ramuri în functie de interesele cui le apara si la cine se aplica: individul ca entitate de sine statatoare respectiv societatea, ansamblu de indivizi.
În decursul timpului diversi teoriticieni ai dreptului au încercat sa gaseasca alte criterii de delimitare a celor doua tipuri dar fara a avea rezultate satisfacatoare. Astfel diversele încercari au încercat sa delimiteze cele doua tipuri de drept în functie de subiectul la care se aplica o norma juridica: acest criteriu nu permite o delimitare precisa si fara confuzii deoarece de cele mai multe ori subiectul poate sa se intercaleze iar cel mai bun exemplu este proprietatea – personala, de stat sau a societatii (bun comun). Scoala engleza a încercat delimitarea celor doua tipuri pe baza unei delimitari a drepturilor de care se poate bucura individul: drepturi absolute sau drepturi relative. Nici aceasta idee nu are fundamente solide si nu este utilizata.
Cu toate ca definitia romana este înca actuala ea nu mai poate sa îsi pastreze rigiditatea deoarece la ora actuala statul nu mai actioneaza exclusiv ca persoana juridica de drept public si ca persoana juridica de drept privat.
Unul din cei mai mari teoriticieni români în domeniu, Paul Negulescu, în Tratatul sau de drept administrativ preciza ca împartirea romana este important sa fie mentinuta deoarece:
Normele dreptului privat sunt mult mai stabile decât cele ale dreptului public. El îsi bazeaza afirmatia pe faptul ca în decursul timpului notiunile drept privat nu au cunoscut mari modificari de la romani pâna în prezent.
Calitatea de subiect de drept public difera de cea reglementata de dreptul privat. Aceasta afirmatie face referire la faptul ca pentru a putea fi în postura de subiect al dreptului public persoana în cauza trebuie sa aiba capacitate de exercitiu, cu alte cuvinte, în tara noastra, sa aiba vârsta majoratului. Unele drepturi ce decurg din notiunea de drept public necesita si alte conditii suplimentare pentru a fi exercitate: dreptul la vot necesita si cetatenie, etc.
Raporturile de drept public sunt caracterizate prin aceea ca întotdeauna unul dintre subiectele sale este statul sau o autoritate publica, iar partile nu se afla în pozitie de titulare egale de drepturi si obligatii. Prin aceasta afirmatie se face distinctia si între forma de manifestare a actului de drept public care, bucurându-se de prezumtia de legalitate are caracter obligatoriu si executoriu, fiind în general unilateral. Pe de alta parte în dreptul privat partile se afla în pozitie de titulare egale de drepturi si obligatii, pe baza principiului egalitatii partilor în raporturile civile, iar forma de manifestare este cea a consensualismului, partile implicate cautând sa ajunga la un consens în ce priveste obligatiile si drepturile ce decurg dintr-un raport juridic, ceea ce presupune bilateralitate.
Sub aspectul tehnicii juridice, adica a modului de redactare a continutului normelor juridice se înregistreaza importante distinctii dupa cum norma apartine dreptului public sau privat. În cele doua sfere, publica respectiv privata normele difera radical. Pentru dreptul public ele sunt imperative, rigide, care impun o anumita conduita pe când pentru dreptul privat ele sunt permisive, flexibile si permit ca partile sa negocieze de comun acord finalitatea acestora.
La rândul lor dreptul public respectiv cel privat cuprind:
Dreptul public cuprinde:
Dreptul constitutional;
Dreptul administrativ;
Dreptul financiar;
Dreptul penal;
Dreptul international public;
Etc.
Dreptul privat cuprinde:
Dreptul civil;
Dreptul comercial;
Dreptul familiei;
Dreptul muncii;
Dreptul procesual civil;
Dreptul international privat;
Etc.
În cadrul dreptului public o importanta deosebita o are dreptul constitutional. Acesta reglementeaza forma în care este organizat un stat, modalitatea si tipul guvernarii si toate aspectele legate de constitutia unui stat. Asa cum era si normal Constitutia are doua sensuri generale: unul politic si unul juridic.
Conotatiile politice sunt legate de aspecte cum ar fi evolutia în decursul timpului, într-o societate a unei constitutii, reglementarea anumitor valori spirituale si politice, aspecte legate de statutul cetateanului.
Conotatiile juridice sunt sub d...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org