Referat - European Ombudsman

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
320
Etichete
european, ombudsman
Descarcari
198
Nota
0 / 10 - 0 voturi

European Ombudsman

I. Istoric si generalitati

În ultimele decenii, tot mai multe tari au introdus în sistemul juridic national o institutie receptata din practica parlamentara suedeza, care are ca rol solutionarea plângerilor ce i se adreseaza de catre cetatenii care pretind ca drepturile lor au fost încalcate de functionai sau autoritati ale administratiei publice. Este vorba de institutia „Ombudsmanului”
Initial institutia ombudsmanului s-a format în Suedia în anul 1809. Anterior însa, în aceasta tara exista practica ca Parlamentul (Riksdag) sa numeasca un împuternicit al sau, investit cu prerogativa de a cerceta si solutiona plângerile persoanelor vatamate în drepturile lor prin abuzuri ale administratiei regale.
Ombudsmanul avea sarcina de a promova aplicarea uniforma a legilor, si de a semnala inadvertentele legislative. Avea posibilitatea de a îsi îndeplini atributiile prin efectuarea de inspectii si prin primirea de plângeri.
În limba suedeza „ombud” înseamna mandat, procura, împuternicire. Prin raportare, ombudsman desemneaza institutia învestita de Riksdag printr-un mandat de reprezentare sa examineze plângerile ce i se adreseaza de cei ce pretind ca le-au fost încalcate drepturile garantate de Constitutie. Ombudsmanul poate fi definit ca autoritatea numita de Parlament si raspunzator fata de acesta, caruia i se confera prin Constitutie sau printr-o lege speciala dreptul de a solutiona plângerile ce i se adreseaza de catre cetatenii care pretind ca organele executive le-au încalcat sau nesocotit drepturile recunoscute la nivel constitutional.
Urmând modelul suedez Finlanda a creat postul de Ombudsman Parlamentar în 1919.
Prin urmare institutia Ombudmanului din Finlanda a fost a doua înfiintata din lume.
Institutia Ombudsmanului s-a raspândit în toate tarile nordice la jumatatea secolului 20. În Danemarca institutia Ombudsmanului poporului a fost creat în 1955 iar în Norvegia primul Stortingets Ombudsman a fost creat în 1962. În ambele tari, puterile Omb


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org