Referat - Forma Contractelor

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
349
Etichete
forma, contractelor
Descarcari
215
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Forma Contractelor

Codul penal roman areun fundament consensualist. In principiu in scopul incheierii valabile a unui contract trebuie sa fir implinite conditiile prevazute la Art. 948 Cod Civil: capacitatea partilor de a contracta , consimtamantul valabil al partilor care se obliga, existenta unui obiect licitsi moral ,o cauza licita si morala. Totusi incheierea valabila a unor contracte presupune respectarea unor cerinte de forma: forma antetica a contrctelor de vanzare a terenurilor este ceruta pentru valabilitatea acestora ; contractele de donatie trebuie incheiat in forma antetica.
Cu toate ca in majoritatea situatiilor contractele civile nu trebuie incheiata sub forma scrisa pentru a fi valabile , partile prefera sa foloseasca asemenea contracte in forma scrisa , de regula sub forma unui inscris sub semnatura privata pentru ca potrivit Art. 1119 Cod Civil dovada actelor juridice a caror valoare depaseste 250 mii lei nu se poate face decat prin act autentic sau prin act sub semnatura privata.
Totusi exista cateva exceptii de la regula instituita de Art. 1119 , prevazute in Art. 1197 C.C. si 1198 C.C. Astfel, potrivit Art.1197 C.C. proba cu martori este posibila daca exista un inceput de dovada (chitanta) iar conform Art.1198 C.C. regula de la Art.1119 C.C. nu se aplica in cazul imposibilitatii de preconstituire a unui inscris. In cazul contractelor comerciale poate fi folosita proba cu martori indiferent de valoarea acestora (Art.46 Cod Comercial)
In toate situatiile este insa avantajoasa incheierea contractelor in forma scrisa cel putin ptr. urmatoarele motive :
se delimiteaza cu precizie etapa tratativelor de cea a desfasurarii raporturilor contractuale
fiecare parte contractanta cunoaste cu exactitate drepturile si obligatiile sale
se poate verifica mai usor modul in care partile isi indeplinesc obligatiile

Clauzele generale ale contractelor

Clauze de mentinere a valorii
Clauze de consolidare valut


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org