Referat - Legea civila ca izvor de drept

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
443
Etichete
legea, civila, izvor, drept
Descarcari
304
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Universitatea Spiru Haret
Facultatea de Drept
Specializare : Drept












REFERAT

Drept Civil



Tema : Legea civila
- izvor de drept -






Student : Indrumator :
Olteanu Ligia Prof. Univ.
Anul I ,Gr.102 Petrica Trusca


In literatura juridica se considera ca notiunea de izvor al dreptului civil , ca si cea de izvor de drept in general , are doua intelesuri sau sensuri .

Intr-un prim sens filosofic, expresa desemneaza conditiile de existenta care genereaza normele dreptului civil; aceasta acceptie se desemneaza prin expresia izvor de drept civil in sens material . Altfel spus prin izvor de drept civil in sens material se inteleg necesitatile care determina si impun intr-un anumit moment dat aparitia unei normel juridice civile . Necesitatile care determina si impun aparitia unei norme juridice sunt diferite : economice , sociale sau politice .

In al doilea sens juridic , intelesul se desemneaza prin expresia izvor formal. Prin urmare, prin izvor de drept civil, vom intelege formele specifice de exprimare a normelor de drept civil .

Notiunea de lege se foloseste în mod obisnuit în doua acceptiuni. În sens strict juridic legea desemneaza actul normativ al puterii legislative care reglementeaza cele mai importante raporturi sociale, se elaboreaza dupa o procedura specifica si are forta juridica superioara fata de toate celelalte acte normative care se întemeiaza pe ea.
În terminologia politica - juridica cuvântul "Lege" este folosit într-un sens deosebit de larg, desemnând în mod generic orice norma de drept sau regula cu caracter obligatoriu, juridic, provenind de la un organ de stat.
Pornind de la definitia juridica a legii îi putem stabili principalele trasaturi, îmbinând criteriile de ordin formal cu cele de ordin material:
Legea emana, de regula, de la puterea legislativa, în cadrul tarii noastre parlamentul, unicul organ legiuitor, compus din doua camere, Senatul si Adunarea Deputatilor, în organizarea actuala Ad


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org