Referat - Libera circulatie a marfurilor

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
406
Etichete
libera, circulatie, marfurilor
Descarcari
313
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Libera circulatie a marfurilor

Notiuni introductive privind Uniunea europeanã.
Premisele aparitiei Comunitãtilor Eupene .
In decembrie 1945 s-au pus bazele unei noi ordini monetare prin Tratatul de la Bretton Woods, iar în 1947 a apãrut GATT.
La 19 septembrie 1946 primul – ministru englez Winston Churchill a prezentat optiunile sale privind viitorul Eupopei dupã cel de-al Doilea Rãzboi Mondial, afirmând necesitatea construirii statelor unite ale Europei. Ideea unei Europe unite nu era nouã; ea mai fusese vehiculatã în diferite împrejurãri.
In plan economic se remarcã lansarea de cãtre S.U.A., în anul 1947, a Planului Marshall de ajutorare a statelor Europei aflate în dificultãti economice si sociale la sfârsitul rãzboiului. In legãturã cu aplicarea Planului Marshall, la 16 aprilie 1948 a fost înfiintatã O.E.C.C. care ulterior s-a transformat în O.C.D.E.

Evolutii ulterioare.
Ca urmare a unei activitãti politico – diplomatice, sub impulsul Frantei si Germaniei s-au realizat procese importante în directia unificãrii europene, care s-a concretizat prin adoptarea la 25 martie 1957 a Tratatului de la Roma, care cuprinde de fapt 2 tratate :
EUROATOMUL – prevede reglementarea în comun a productiei materiei nucleare, exploatarea în comun a mijloacelor de care dispun statele membre, un schimb de informatii si un sistem comun de brevete si inventii;
Tratatul privind Economia Europeanã ( C.E.E.) – prevede urmãtoarele libertãti ;
libertatea de circulatie a mãrfurilor;
libertatea de circulatie a capitalurilor;
libertatea de curculatie a capitalurilor;
libertatea de circulatie a serviciilor.
Nu toate activitãtile intrau sub incidenta acestor acorduri.
Obiectivul Tratatului de la Roma a costat în realizarea unui spatiu economic lãrgit în care întreprinderile celor 6 state semnatare ale acestui tratat puteau opera în conditii de concurentã loialã si realã. Reusita implementãrii Tratatului a demonstrat cã obiectivele fundamentale, respectiv diminuarea tuturor obstacolelor


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org