Referat - Modificarile legii contenciosului administrativ introduse prin legea nr.554-2004

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
508
Etichete
modificarile, legii, contenciosului, administrativ, introduse, prin, legea, nr5542004
Descarcari
334
Nota
0 / 10 - 0 voturi



MODIFICARILE LEGII CONTENCIOSULUI ADMINISTRATIV INTRODUSE PRIN
LEGEA NR. 554/2004


Conform art 52 (1) din Constitutia Romaniei, astfel cum a fost modificata in anul 2003 “Persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, este indreptatita sa obtina recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului si repararea pagubei.” Conform celui de al doilea paragraf al acestui articol „Conditiile si limitele exercitarii acestui drept se stabilesc prin lege organica”. In data de 4 ianuarie 2005, a intrat in vigoare Legea 554/2004 - legea contenciosului administrativ, care vine sa inlocuiasca fosta lege 29/1990, avand acelasi obiect. Punand in aplicare prevederile constitutionale mai sus mentionate, legea reglementeaza controlul judiciar al actelor administrative care ar putea vatama un drept sau un interes legitim. In ansamblu, legea amelioreaza sistemul introdus anterior, prin legea 29/1990.
Legea prevede cã orice persoanã care se considerã vãtãmatã într-un drept al sãu ori într-un interes legitim, de cãtre o autoritate publicã, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzatã. Legea spune cã interesul legitim poate fi atît privat, cît si public. Se poate adresa instantei de contencios administrativ si persoana vãtãmatã într-un drept al sãu sau într-un interes legitim printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept. (art.1, alin.1, 2)
Pot intenta actiunea in contencios administrativ nu numai persoana fizica sau juridica vatamata intr-un drept sau interes legitim, ci si Avocatul Poporului, procurori, prefecti si Agentia Nationala a Functionarilor Publ


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org