Referat - Notiunea de administratie publica

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
472
Etichete
notiunea, administratie, publica
Descarcari
315
Nota
0 / 10 - 0 voturi






NOTIUNEA

DE
ADMINISTRATIE PUBLICA



Sfera de cuprindere a notunii de administratie publica


Activitatea executiva (constând în organizarea executarii si executarea în concret a
actelor normative) este realizata de un sistem de organe ce porta denumirea de organe executive. Totalitatea acestor organe ce exercita atributii executive formeaza puterea executiva, alaturi de celelalte doua puteri organizate în stat : legiuitoare si judecatoreasca.
Dupa criteriul competentei materiale, organele executive se clasifica în organe cu competenta generala si organe de specialitate, iar dupa din punctul de vedere al competentei teritoriale distingem între organele centrale si locale.

Distinctia dintre administratia publica centrala si administratia
publica locala.

Distinctia dintre Administratia publica centrala si cea locala are la baza utilizarea mai
multor criterii cumulative. Ele au în vedere competenta teritoriala si materiala a organelor ce compun administratia publica si natura interesului pe care il promoveaza. Astfel, administratia publica centrala îsi exercita competenta teritoriala la nivelul întregului teritoriu national, iar cea locala doar la nivelul unitatilor administrativ teritoriale în care au fost alese autoritatile respective. Pe de alta parte, organele ce compun administratia publica centrala dispun fie de competenta materiala generala – Guvernul, pe când autoritatiile locale au o competenta materiala ce se circumscrie în jurul realizarii interesului local. Nu în primul rând, în timp ce administratia centrala promoveaza interesul general – national , cea locala promoveaza înteresul localitatii respective.




Autoritatiile administratiei publice locale, natura lor juridica
si actele pe care le emit sau le adopta.

Autoritatile administratiei publice în comune si orase sunt consiliile locale, comunale si orasenesti, ca autoritati deliberative, si primarii, ca autoritati executive. Consiliile locale si primarii function


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org