Referat - Notiuni de criminalistica

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
344
Etichete
notiuni, criminalistica
Descarcari
490
Nota
0 / 10 - 0 voturi

NOTIUNI GENERALE
l.Notiunea de criminalistica poate fi cercetata sub trei aspecte:
-o dimensiune artistica in care predomina misterul sau senzationalul;
-o dimensiune teoretica in care accentul este pus pe latura informativa si formativa;
-o dimensiune practica care priveste modul cum organele judiciare si expertii folosesc cunostintele dobandite in anii de studiu pentru stabilirea adevarului si aplicarii corecte a legii.
Dimensiunea artistica se regaseste in romanele si filmele de factura politista, in care anchetatorul este eroul pozitiv care se lupta cu cei mai inraiti criminali, hoti, traficanti de stupefiante si de fiecare data isi gasesc o rezolvare fericita.
Dimensiunea teoretica are in vedere cunoasterea de catre studenti, ptr.a deveni buni practicieni in orice domeniu juridic, a mijloacele tehnice de care dispun org. judiciare si expertii ptr.cercetarea si judecarea faptelor penale, precum si faptul ca org.judiciare trebuie sa cunoasca mijloacele tehnice de care dispun expertii pt. aflarea adevarului si sa inteleaga limbajul acestora, ptr.a analiza cu competenta cuprinsul acestora.
Dimensiunea practica-cuprinde o latura conspirativa, secreta. Notiunile teoretice dobandite sunt aprofundate de cei care lucreaza in acest domeniu. Dotarile tehnice, mijloacele de supraveghere a infractorilor periculosi, de depistare a obiectelor ascunse in ziduri, in metale sunt cunoscute numai de cei specializati in acest domeniu.
Notiunea de c-tica in literatura de specialitate are un continut foarte restrans, fiind integrata in criminologie, iar alteori, are un sens larg, cuprinzand medicina legala, pshiologia judiciara. Aceasta disciplina constituie o stiinta autonoma avand stranse legaturi cu alte stiinte.
Putem defini c-tica ca fiind stiinta care elaboreaza si foloseste mijloacele tehnice, metodele si procedeele tactice necesare descoperirii si cercetarii inf. si a persoanelor care le-au savarsit, precum si a prevenirii faptelor antisociale.
Obiectul c-ticii. C-tica


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org