Referat - Parlamentul Romaniei

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
409
Etichete
parlamentul, romaniei
Descarcari
204
Nota
0 / 10 - 0 voturi




PARLAMENTUL ROMANIEI


Structura Parlamentului Romaniei este bicamerala, cuprinzand Camera Deputatilor si Senatul.
Reprezentantii poporului sunt alesi in Parlament, pe baza votului universal, egal, direct, secret si liber consimtit, pe un mandat de 4 ani.
Camera Deputatilor si Senatul au prerogative egale, cu exceptia numirii numai de catre Senat a Avocatului Poporului, justificand bicameralismul.
Organizarea interna a Parlamentului este stabilita prin regulament propriu.Pentru indeplinirea atributiilor lor, Camerele isi organizeaza birouri, comisii care isi desfasoara activitatea numai pe baza regulamentelor adoptate.
Convocat de Presedintele Romaniei, in cel mult 20 de zile de la alegeri,
Parlamentul isi desfasoara primele activitati separat in fiecare Camera, acestea alegandu-si birouri de varsta, alcatuite din cel mai varstic parlamentar si 4 secretari, stabiliti din randul celor mai tineri deputati, respectiv senatori.In vederea validarii mandatelor parlamentarilor, Camerele isi aleg in prima lor sedinta cate o comisie de validare, care trebuie sa reflecte configuratia politica rezultata din alegeri.
Camerele se pronunta printr-un singur vot asupra listei parlamentarilor
propusi pentru validare si prin vot separat pentru fiecare deputat sau senator propus sa i se invalideze mandatul.Validarea sau invalidarea mandatelor se face cu votul majoritatii
parlamentarilor prezenti.
Grupurile parlamentare se pot organiza separat pentru fiecare Cemera in parte.Acestea sunt institutionalizate, beneficiaza de un sef, de un cabinet si de 1-5 experti, platiti din bugetul Camerei.Ele urmaresc formarea organelor de lucru si desfasurarea activitatii fiecarei Camere, fiind constituite din cel putin 5 senatori sau 10 deputati, care au fost ales


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org