Referat - Procedura falimentului

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
321
Etichete
procedura, falimentului
Descarcari
318
Nota
0 / 10 - 0 voturi







































Procedura reorganizarii judiciare si a falimentului este prevazuta de Legea 64/1995. Art. 2 prevede ca scopul legii este instituirea unei proceduri pentru plata pasivului debitorului, aflat în încetare de plati, fie prin reorganizarea întreprinderii si a activitatii acestuia sau lichidarea unor bunuri din averea lui, pâna la acoperirea pasivului, fie prin faliment. Deci scopul este de a reglementa o procedura judiciara prin care sa se asigure plata pasivului debitorului aflat în încetare de plati.
Caile prin care se realizeaza scopul acestei legi sunt procedura reorganizarii judiciare si procedura falimentului.
Procedura reorganizarii judiciare consta în anumite reguli privind organizarea activitatii debitorului pe baze noi, pentru redresarea economico-financiara si asigurarea mijloacelor banesti pentru plata datoriilor fata de creditori. Aceasta se realizeaza prin doua modalitati:
- reorganizarea activitatii debitorului prin masuri economice, financiare, juridice
- lichidarea unor bunuri din patrimoniul debitorului pâna la acoperirea creantelor creditorilor.
Procedura falimentului consta în anumite reguli prin care sa se realizeze executarea silita a bunurilor din patrimoniul debitorului, în scopul platii datoriilor fata de creditori. Urmarea aplicarii procedurii falimentului consta în încetarea activitatii debitorului.
Legea 64/1995 nu stabileste o ordine în folosirea celor doua proceduri, ci esential este scopul procedurii – plata datoriilor debitorului. Prin finalitatea sa, aceasta procedura a reorganizarii judiciare si a falimentului este o procedura unica.
((Caracterele juridice ale procedurii:
1. judiciar - procedura se realizeaza de instanta de judecata, judecatorul - sindic, administratorul, lichidatorul, adunarea creditorilor si comitetul creditorilor, fiecare având atributii stabilite de lege.
2. profesional – procedura se aplica comerciantilor, persoane fizice si societati comerciale. Deci aceasta se plica


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org