Referat - Procedura reorganizarii judiciare si a falimentului

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
327
Etichete
procedura, reorganizarii, judiciare, falimentului
Descarcari
278
Nota
0 / 10 - 0 voturi

PROCEDURA REORGANIZARII JUDICIARE SI A FALIMENTULUI

Consideratii preliminare
Perspectiva aderarii României la Uniunea Europeana si dobândirea, în cursul anului 2004 a unui statut de economie de piata functionala din partea Comisiei Europene (de fapt, o economie de piata ,,semifunctionala”) a declansat un amplu proces de armonizare a legislatiei în toate domeniile de reglementare, dar mai ales în cel economico-financiar si juridic. Necesitatea instaurarii si mentinerii unui mediu economic ,,sanatos” a determinat orientarea cadrului normativ spre crearea de institutii si instituirea de proceduri menite sa excizeze agentii economici neperformanti. În materia societatilor comerciale, procedura prin care comerciantii neperformanti sunt înlaturati estereglsementata de Legea nr. 64/1995.
Potrivit Legii nr. 64/1995, republicata si modificata, procedura reorganizarii judiciare si falimentului se aplica tuturor comerciantilor – societatilor comerciale, persoanelor fizice care actioneaza individual sau în asociatii familiale , organizatii cooperatiste - aflati în stare de insolventa, precum si societatilor agricole, ca si oricarei alte persoane juridice de drept privat care desfasoara si activitati economice. Procedura reorganizarii se va aplica în mod corespunzator si grupurilor de interes economic (G.I.E.) ca forme asociative cu personalitate juridica si scop patrimonial, potrivit art. 218 din Legea nr. 161/2003, indiferent daca acestea au sau nu calitatea de comerciant.
Prin insolventa cadrul legal defineste acea stare a patrimoniului debitorului, caracterizata prin incapacitatea vadita de plata a datoriilor exigibile cu sumele de bani disponibile.
Insolventa comerciala nu presupune în mod necesar si implicit ca activul patrimoniului debitorului sa fie mai mic decât pasivul acestuia, conditia esentiala de existenta a starii de insolventa fiind imposibilitatea debitorului de a-si plati datoriile.
Procedura , pur c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org