Referat - Raportul juridic de drept fiscal

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
361
Etichete
raportul, juridic, drept, fiscal
Descarcari
217
Nota
0 / 10 - 0 voturi
























Raportul juridic de drept fiscal


























Definitia raportului juridic: Raportul Juridic este o relatie sociala
reglementata de norma juridica in cadrul careia participantii apar ca titulari
de drepturi si de obligatiuni reciproce prin exercitarea carora se realizeaza
scopul normei juridice.
Deci raportul juridic este o relatie sociala regle mentata de norma juridica.
In acelasi timp, normele juridice se realizeaza in viata numai prin raporturi juridice, ceea ce nu inseamna ca in mod necesar actiunea unei norme juridice creeaza un raport juridic. De exemplu, norma juridica intre stat si o persoana concreta pina cind ultima nu a incalcat interdictia data. Pri urmare, permisele aparitiei raportului juridic sint: existenta normei juridice,subiectele de drept si faptele juridice.
Continutul raportului juridic financiar. Include drepturile si indatoririle ce revin celor doua subiecte ale raportului juridic. In acest sens, organele financiare de stat au drepturi si obligatii de a elabora bugetele publice, de a actiona pentru stabilirea si incasarea veniturilor publice, de a le administra in mod corespunzator, de a le repartiza potrivit destinatiei legale. Al doilea subiect al raportului juridic are indatorirea de a executa obligatiile financiare ce ii revin si dreptul de a pretinde sa se aplice corect legea de catre organele financiare.
Obiectul raportului juridic financiar. Cuprinde activitati de natura organizatorica in materie bugetara, actiuni privind stabilirea si incasarea veniturilor publice, etc. Diferendele ce pot aparea intre subiectele raportului juridic financiar privind finantele publice se solutioneaza de catre organele prevazute de lege. Competenta jurisdictionala privind astfel de litigii este daa organelor financiare de stat. Acest lucru nu asigura totusi o solutionare in conditii de totala independenta si obiectivitate.
Rolul si locul dreptului financiar in sistemul de drept. F


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org