Referat - Raspunderea juridica

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
401
Etichete
raspunderea, juridica
Descarcari
242
Nota
0 / 10 - 0 voturi

TEORIA GENERALA
A
DREPTULUI








PROF. UNIV. DR. IOAN SANTAI





STUDENT : PAL NICOLETA MARIA
UNIVERSITATEA “ LUCIAN BLAGA “ SIBIU
FACULTATEA DE DREPT
FORMA DE INVATAMANT : ID
ANUL I 2005 – 2006








TEMA : RASPUNDEREA JURIDICA




RASPUNDEREA JURIDICA ( INCALCAREA DREPTULUI )


NOTIUNEA RASPUNDERII JURIDICE

Viata sociala nu s-ar putea desfasura in conditii corespunzatoare fara existenta unor reguli de conduita sau norme bine stabilite. Aceste norme sau reguli stabilesc conduita pe care trebuie sa o adopte subiectele purtatoare ale relatiilor sociale intre relatiile dintre ele.Nerespectarea regulilor prestabilite printr-o conduita neconforma cu ele, atrage dupa sine raspunderea sociala, cel vinovat fiind obligat sa suporte consecintele faptelor sale.
In functie de natura politica, morala, juridica, religioasa, etc. a normelor incalcate si raspunderea antrenata va avea un caracter corelativ, respectiv un caracter politic, moral, juridic, religios, etc.
Din punct de vedere lingvistic raspunderea este constientizarea de catre personalitate a datoriei sale in fata societatii, unei colectivitati de oameni, intelegerea sensului si insemnatatii comportamentului sau.
In sistemul dreptului acest termen a capatat o alta semnificatie, deosebita de cea din limbajul obisnuit, si anume: evidentiaza consecintele negative, survenite in cazul comiterii unor fapte ilegale de catre o persoana fizica sau o persoana juridica. Raspunderea juridica include in sine doar acele consecinte ale incalcarii de drept, care se exprima in aparitia unor noi obligatiuni sau alte modalitati a obligatiunilor aparute din raportul de drept deja existent.
Raspunderea juridica se defineste ca fiind acea forma a raspunderii sociale stabilita de stat în urma încalcarii normelor de drept printr-un fapt ilicit si care determina suportarea consecintelor corespunzatoare de catre cel vinovat, inclusiv prin utilizarea fortei coercitive a statului in scopul restabilirii ordinii de drept astfel le


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org