Referat - Regimul juridic al avizelor de mediu

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
387
Etichete
regimul, juridic, avizelor, mediu
Descarcari
399
Nota
0 / 10 - 0 voturi

REGIMUL JURIDIC AL AVIZELOR DE MEDIU

1.1. Introducere

Protectia mediului a devenit una din principalele preocupari ale secolului XX si reprezinta o provocare pentru actualul mileniu. Comunitatea internationala a fost pusa în fata unor evenimente care au avut un impact deosebit asupra mediului: accidentele tancurilor petroliere Tory Canion în 1967, Exxon Valdez –1992, Prestige- 2002, accidentul de la uzinele Sandoz din Elvetia sau cel de la Bhopal din India, si nu în ultimul rând accidentul de la Cernobîl- Ucraina.
Toate acestea au determinat societatea internationala sa devina constienta de importanta mediului, nu numai pentru omenire, ci pentru supravietuirea întregii planete. Astfel, relatia mediu-societatea umana a capatat dimensiuni concrete. Nu se mai pune problema ”îmblânzirii naturii”, ci a constientizarii faptului ca omul este o parte intrinseca a mediului, fapt pentru care protectia si conservarea acestuia înseamna, de fapt, asigurarea habitatului necesar pentru continuarea existentei sale.
Un loc aparte în cadrul acestor preocupari este ocupat de tehnicile si instrumentele cu caracter preventiv si de precautie. Rolul lor a crescut odata cu trecerea de la mecanismele „end of pipe” de protectie a mediului la cele preventive. Varietatea, complexitatea si acceptarea acestor mecanisme legale au crescut în ultimii ani datorita influentei reciproce a legislatiei nationale si internationale. Printre aceste mecanisme se numara si evaluarea strategica de mediu.
Ce este evaluarea strategica de mediu? Este un instrument folosit in mod sistematic la cel mai înalt nivel decizional, care faciliteaza, înca de foarte devreme, integrarea considerentelor de mediu in procesul de luare a deciziilor, conduce la identificarea masurilor specifice de ameliorare a efectelor si stabileste un cadru pentru evaluarea ulterioara a proiectelor din punct de vedere al protectiei mediului.
Evaluarea strategica se aplica, de catre unele state si la nivel de politici si chiar de legislatie


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org