Referat - Tactici si strategii pentru ancheta

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
385
Etichete
tactici, strategii, pentru, ancheta
Descarcari
300
Nota
0 / 10 - 0 voturi




TACTICI SI STRATEGII
DE ANCHETA

Persoanele solicitate de catre organele urmarire penala sa participe la audieri pot fi persoane a caror vinovatie este deja demonstrata sau aproape sigura sau persoane care sunt doar suspecte de comiterea unei infractiuni.
Ascultarea ambelor categorii de persoane se realizeaza in baza urmatoarelor elemente comune:
atat organul de urmarire penala cat si cel audiat doresc sa afle cat mai multe cu privire la cauza penala data;
pozitiile ocupate de organul de urmarire penala si cel audiat sunt inegale-unul actioneaza in directia apararii colectivitatii,personifica in ochii celuilalt legea,poate utiliza oricand arma surprizei,ceea ce ii confera o pozitie de superioritate:celalalt are un spatiu larg de desfasurare,poate chiar sa si minta in mod deliberat;
intre organul de cercetare penala si cel audiat nu este o colaborare,ci o confruntare,intre ei ducandu-se o lupta pe plan psihologic.
Se impune deci cu necesitate ca organul de urmarire penala sa utilizeze in mod competent arma psihologica,apreciata de criminalisti drept una din cele mai redutabile la indemana anchetatorului.
In ascultarea invinuitului sau inculaptului se recomanda folosirea anumitor tactici si tehnici de interogare a caror vinovatie este demonstrata sau aproape sigura.
Ascultarea invinuitilor-inculpatilor se desfasoara potrivit prevederilor legale respectiv art.70-74 Cod de procedura penala,reacualizat,in trei etape principale:verificarea identitatii invinuitului,relatarea libera a invinuitului in legatura cu invinuirea care i se aduce,cu obiectul cauzei si formularea de intrebari de catre anchetator.
Figura centrala a unei audieri in cadrul procesului penal in faza de urmarire penala este cea a anchetatorului,in speta procurorul sau organul de cercetare penala.Munca anchetatorului,pe linga componentele strict tehnice,implica o serie de aspecte psihologice,subiectivefoarte importante pentru succesul in profesie.Este cunoscuta caracterizarea anchetatorului care a


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org