Referat - Administrarea biosferei - o problema cheie a secolului XXI

Categorie
Referate Ecologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
481
Etichete
administrarea, biosferei, problema, cheie, secolului, xxi
Descarcari
349
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Administrarea biosferei –
o problema cheie a sec. XXI

Aceasta lucrare n-ar fi deloc completa, daca evolutia relatiilor om-biosfera n-ar fi largita dincolo de cele deja câstigate, adica, dincolo de ceea ce stiinta ne-a pus la dispozitie pâna acum. Pentru ca stiinta, cu toate spectaculoasele ei descoperiri a ramas, pâna acum, în limitele mileniului II . Asta nu înseamna ca limitele nu pot fi largite, ba dimpotriva. Omul si-a aranjat un loc special în biosfera, începând cu revolutia industriala, încât reglarea echilibrelor sale a devenit una din responsabilitatile sale majore, în raport cu generatiile viitoare. Fara îndoiala ca omenirea are în fata unele dintre cele mai mari provocari pe care ea însasi si le-a impus si anume: o provocare stiintifica si o provocare politica-socio-economica si culturala.
Caci asa cum spunea B a r a b a u l t R., “îmbarcata pe nava biosferei, omenirea are cârma în mâini; ea îsi joaca acum si aici viitorul sau, iar noi suntem cu totii implicati”.
Fiind de foarte mare complexitate si amploare, problema necesita studii la fel de complexe care sa aduca realizari concrete. Trei amenintari marcheaza vizibil viitorul umanitatii si ele sunt recunoscute unanim, atât de cercetatori cât si de politicieni si guverne si anume: explozia demografica si dezechilibrul nord / sud: modificarea peisajelor, disparitia speciilor, eliberarea de substante în mediu.

( Explozia demografica si dezechilibrul nord / sud.
În mod direct sau indirect, omul exercita o presiune continua asupra biosferei, care a condus la: modificarea peisajelor, disparitia speciilor si eliberarea de substante în mediu. Modificarea peisajelor (despaduriri, noi exploatari). Sa nu uitam ca în România sfârsitului de mileniu, în ultimii zece ani s-au defrisat peste 600.000 ha de padure s-au marit cu 200.000 ha suprafetele de nisipuri, s-a redus cu 35% fertilitatea solului, costurile dezechilibrelor ridicându-se la peste 21 de miliarde dolari SUA, adica pierderi de peste 2 milioane de dola


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org