Referat - Alte impozite,taxe si varsaminte asimilate

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
398
Etichete
alte, impozitetaxe, varsaminte, asimilate
Descarcari
323
Nota
0 / 10 - 0 voturi



ARGUMENT

Impozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile si/sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia statului în vederea acoperirii cheltuielilor publice. Aceasta prelevare se face în mod obligatoriu, cu titlu definitiv (nerambursabil) si fara contraprestatie din partea statului.
Caracterul obligatoriu al impozitelor trebuie înteles în sensul ca plata acestora catre stat este o sarcina impusa tuturor persoanelor fizice si/sau juridice care realizeaza venit dintr-o anumita sursa sau poseda un anumit gen de avere pentru care, conform legii, datoreaza impozit. Dreptul de a introduce impozite îl are statul si el se exercita prin intermediul puterii legislative (Parlamentul) , iar uneori si, în anumite conditii, prin organele de stat locale. Parlamentul se pronunta în legatura cu introducerea impozitelor de stat de importanta nationala, iar organele de stat locale pot introduce unele impozite în favoarea unitatilor administrativ teritoriale. În România, conform Constitutiei, consiliile locale sau judetene stabilesc impozitele si taxele locale, în limitele si conditiile legii.
Rolul impozitelor de stat se manifesta pe plan financiar, economic si social. Modul concret de manifestare a acestui rol cunoaste anumite diferentieri de la o etapa de dezvoltare economico-sociala la alta.
Rolul prioritar al impozitelor este în plan financiar, deoarece acestea constituie mijlocul principal de procurare a resurselor financiare necesare acoperirii cheltuielilor publice.
În plan economic rolul impozitelor rezida în încercarile statului de a folosi mai mult impozitele ca mijloc de interventie în activitatea economica. În functie de intentia legiuitorului, impozitele se pot manifesta ca un intrument de încurajare sau de frânare a unei activitati economice, de crestere sau de reducere a productiei sau a consumului unui produs, de impulsionare sau de îngradire a comertului exterior.
În plan social, rolul impozitelor se concretizeaza în faptu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org