Referat - Bugetul Uniunii Europene

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
366
Etichete
bugetul, uniunii, europene
Descarcari
299
Nota
0 / 10 - 0 voturi



„Materia vietii de stat e munca, scopul muncii bunul trai, averea, - deci acestea sunt esentiale. De aceea se vede care e raul cel mare : saracia. „

Mihai Eminescu


Bugetul Uniunii Europene



Notiuni introductive privind Uniunea Europeana

Premisele aparitiei Comunitatilor Europene.
În decembrie 1945 s-au pus bazele unei noi ordini monetare prin Tratatul de la Bretton Woods, iar în 1947 a aparut GATT.
La 19 septembrie 1946, primul – ministru englez Winton Churchill a prezentat opiniile sale privind viitorul Europei dupa cel de-al doilea razboi mondial, afirmând necesitatea construirii Statelor Unite ale Europei. Ideea unei Europe unite nu era noua. Ea mai fusese vehiculata în diferite împrejurari.
Pentru început s-a concretizat prin formarea la 5 mai 1949 a Consiliului Europei, alcatuit din zece state membre – fondatori : Belgia, Olanda, Danemarca, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Suedia, principalul domeniu fiind cel social si cultural.
În plan economic se remarca lansarea de catre SUA, în 1947, a planului Marshall de ajutorare a statelor Europei aflate în dificultati economice si sociale la sfârsitul razboiului. În legatura cu aplicarea planului Marshall, la 16 aprilie 1948 a fost înfiintat O.E.C.C. care ulterior s-a transformat în O.C.D.E.
În cadrul unei conferinte de presa care a avut loc la Paris la 9 mai 1950 s-a lansat planul „Schumann” si s-a trecut la o faza hotarâtoare a destinului comunitatilor Europene. Au urmat luni de negocieri (între cele sase state) care s-au concretizat cu adoptarea Tratatului CECO la 18 aprilie 1951, intrat în vigoare la 25 iulie 1952 (durata sa de valabilitate fiind de 50 de ani).


1.2. Evolutii ulterioare
Ca urmare a unei activitati politico – diplomatice, sub impulsul Frantei si Germaniei, s-au realizat procese importante în directia unificarii europene, care s-au concretizat prin adoptarea la 25 martie 1957 a Tratatului de la Roma, care cuprinde de fapt 2 tratate :
EURATOMUL – pr


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org