Referat - Bursa de marfuri

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
418
Etichete
bursa, marfuri
Descarcari
319
Nota
0 / 10 - 0 voturi












Bursa de Marfuri
















Inceputurile pietelor bursiere de marfuri si valori in tara noastra pot fi situate pe la mijlocul secolului trecut.
Primele incercari s-au facut in anul 1839, fara a se solda cu rezultate. Un an mai tarziu, in 1840, a fost promulgat si pus in aplicare Codicele de Comert al Tarii Romanesti , extins, din 1864, si in Moldova. Acest cod de comert, trades dupa codul francez din 1807, consacra un titlu special pentru bursele de comert, mijlocitorii de schimb si samsarii. Opiata libera pentru valori, efecte si valuta exista prin 1860, bancherii si negustorii facand tranzactii la Hanul cu Tei, la cursuri orientate dupa informatiile venite din Constantinopol si marile centre occidentale.
Odata cu Legea asupra burselor, mijlocitorilor de schimb si mijlocitorilor de marfuri, din 1 Iunie 1881, se poate insa vorbi insa despre o organizare mai temeinica a burselor din vechiul regat. Aceasta lege, modificata in 1886 a fost aplicata pana in 1904, cand a fost inlocuita cu Legea asupra burselor de comert, modificata ulterior In 1905, 1913, 1918, 1921).
Legea din 1881 – compilata si tradusa dupe legislatia franceza – se referee atat la bursele de valori cat si la cele de marfuri. Conform prevederilor ei, bursele se infiintau prin Decret Regal, la propunerea Ministerului Agriculturii si Comertului si numai in orase in care camerele de comert si industrie dispuneau de mijloace suficiente pentru intretinerea localului si a personalului lor. In bursa erau admise, in principal, urmatoarele operatiuni:
-targul (negocierea) efectelor publice si private;
-targul actiunilor diverselor societati agricole, industyriale si comerciale;
-targul scrisurilor funciare rurale sau urbane si al tuturor hartiilor negociabile;
-vanzarea materiilor metalice, a monedelor, a tot felul de marfuri;
-inchirierea vaselor de transport, pe uscat si pe apa;
-diverse tranzactii relative la comertulo continental si maritime, interior si exterior, asigurarile de tot felul e


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org