Referat - Bursa de valori mobiliare

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
438
Etichete
bursa, valori, mobiliare
Descarcari
340
Nota
0 / 10 - 0 voturi

BURSA DE VALORI MOBILIARE

Formarea si dezvoltarea pietei de capital din România si constituirea Bursei de Valori reprezinta componentele esentiale ale procesului de restructurare a sistemului economic în tara noastra si de creare a mecanismelor si institutiilor specifice unei economii de piata eficiente.
Constituirea si dezvoltarea pietei de capital este, deci, indisolubil legata de etapele de derulare a “procesului de privatizare în masa”. Emiterea si tranzactionarea actiunilor, cât si eventualele împrumuturi facute de stat sau de societati prin emisiunea de obligatiuni, cât si circulatia lor, firesc dupa emisiune, în conditiile protejarii intereselor investitorilor si stimularii înclinatiei spre investitii financiare au impus înfiintarea unei piete organizate pentru negocierea acestora.
Piata de capital cuprinde piata pentru noile emisiuni si tranzactionarea instrumentelor pietei monetare, obligatiuni si actiuni. Ea leaga emitentii hârtiilor de valoare cu investitorii individuali si institutionali prin intermediul brokerilor, dealerilor si a celor ce subscriu la emisiuni.
Asadar, piata de capital cuprinde piata primara si piata secundara.
Piata primara permite transformarea directa a economiilor în resurse pe termen lung, de care vor beneficia colectivitatile publice si private. Pe piata primara se emit valori mobiliare ce confera anumite drepturi posesorilor lor, deci celor care au calitatea de furnizori de fonduri. Prin intermediul pieei primare se pun în evidenta miscarile de capitaluri dintr-o economie, generate de catre emitenti, în calitatea lor de solicitatori de capitaluri.
Participantii pe piata primara, în cadrul careia se vând si se cumpara valori mobiliare nou emise, sunt:
solicitatorii de capital: statul si colectivitatile locale, întreprinderile publice si cele private;
ofertantii de capital: persoane perticulare, agenti economici, banci, case de economii, societati de asigurare;
intermediarii: societati de valori mobiliare, banci comerciale, socie


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org