Referat - Capitalism contra capitalism - Michel Albert

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
550
Etichete
capitalism, contra, capitalism, michel, albert
Descarcari
383
Nota
0 / 10 - 0 voturi













RECENZIE

CAPITALISM CONTRA CAPITALISM

de Michel Albert



















Bucuresti
2000


“CAPITALISM CONTRA CAPITALISM”

de Michel Albert


Michel Albert, nascut în 1930 – fost comisar general al Planului si presedinte al Asigurarilor Generale ale Frantei; a publicat multiple eseuri de pedagogie economica si sociala “Le Manifeste radical” – 1970, “Les Vaches maigres” – 1975, “Le Pari français” – 1982, “Capitalisme contre capitalisme” – 1991.
“Eseul” debuteaza cu o brevilocventa prezentare a momentului istoric ce a determinat victoria capitalismului, victorie ce a avut loc pe trei fronturi: 1 – în Anglia (Margaret Thatcher) si S.U.A. (Ronald Reagan) a avut loc prima revolutie conservatoare – revolutia statului minimal. Aici revolutia capitalista a determinat scaderea impozitelor (de la 75% în 1981 la 33% în 1989 în S.U.A.); 2 – în tarile comuniste în Europa de Est; 3 – în sudul Irakului.
Capitalismul a facut imposibila realizarea premonitiei lui Hrusciov care în 1960 declara ca în anul 2000 economia sovietica va ajunge în urma economia S.U.A.!
Michel Albert este un fin observator si remarca faptul ca instaurarea capitalismului întro tara nu este, fireste, suficienta pentru ca tara respectiva sa se înscrie pe calea dezvoltarii economiei. Mai este nevoie si de un minimum de reguli si, deci, de un stat eficient si necorupt.
Capitalismul, adica libera stabilire a preturilor pe piata si libera proprietate asupra mijloacelor de productie – nu exclude existenta saracilor. Capitalismul are drept principiu de baza concurenta, piata. Sistemul capitalist nu este lipsit de probleme si este departe de a fi omogen; el s-a diferentiat în doua mari modele ce se înfrunta: “capitalism contra capitalism”.
Imigratia este o problema importanta a secolului XX; mâna de lucru imigrata este aproximativ întotdeauna mai ieftina, astfel încât tarile capitaliste au devenit mai deschise la imigrare.
O alta problema a capitalismului o constituie saracia. În S.U.A. si Japonia nu e


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org