Referat - Cerere si Oferta

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
7377
Etichete
cerere, oferta
Descarcari
1053
Nota
10 / 10 - 1 vot

Cuprins
Introducere
Cererea si oferta ca forma de legatura si coordonare a activitatii agentilor economici ............................................... 3
Cererea
Conceptie. Legea cererii. .......................................... 6
Factorii de influeta asupra cererii. ............................ 8
Cererea pietii. .......................................................... 10
Notiuni despre elasticitatea cererii.
Factorii care determina elasticitatea ofertei. .............. 13
3.Oferta.
3.1 Conceptie.Legea ofertei. ...................................... 16
3.2 Factorii de influenta asupra ofertei.......................... 19
3.3 Notiuni despre elasticitatea ofertei .
Factorii care determina elasticitatea ofertei. ........... 21
4. Echilibrul pietei. Interactiunea ofertei cu cererea. ............ 25
5. Aplicarea teoriei cererii si ofertei. .................................. 30
Concluzie ................................................................................... 34
Bibliografie .............................................................................. 35
Introducere
Aparitia schimbului de bunuri si evolutia acestuia a dat nastere la piata.Ea a aparut ca urmare a dezvoltarii diviziunii sociale a muncii, prin viziunea care sa realizat între producator si consumator.Aceasta separare a determinat ca bunurile produse sa ajunga de la producator la consumator prin intermediul pietei. Piata, este asadar o categorie economica complexa, ce reflecta totalitatea relatiilor de vînzare – cumparare care au loc în societate, în interactiunea lor, în strînsa legatura cu spatiul economic în care au loc. Piata este locul întîlnirii a ofertei vînzatorilor si cererii consumatorilor, a confruntarii dintre ele. Deci, pe piata se reflecta raporturile reale dintre productie si consum, prin intermediul categoriilor relative de cerere si oferta si a categoriilor de pret.
Participantii la piata, la relatiile pe care le reflecta sunt producatorii în calitate de ofertanti de factori de productie, bunuri de consum si servicii si consumatorii productivi si individuali în calitate de cumparatori, care se opun unui altora prin urmarirea propriului interes. În acelasi timp este de remarcat faptul ca între ofertanti si consumatori exista o puternica legatura ce pune în evidenta ‘solidaritatea functionala ’ a pietiei.
Analiza cererii pe piata reprezinta continuarea problemelor privitoare la nevoile umane si la caracteristicile lor, la interesele economice. În acelasi timp, teoria cererii constituie baza alocarii veniturilor limitate de catre consumatorii rationali.
Analiza problemelor referitoare la oferta este o continuare a analizei resurselor economice si a factorilor de productie, si respectiv o continuare a analizei bunurilor economice.
1.Cererea si oferta ca forma de legatura si coordonare activitatii a agentilor economici .
Subiectii vietii economice sunt consumatorul si producatorul. Societatea poate avea unul din urmatoarele sisteme economice: gospodaria naturala, adica traditionala si de schimb, adica economia de piata, planificata centralizat si mixta. Aceste forme generale de organizare a vietii economice se deosebesc prin modalitatile de legatura dintre producator si consumator. În economia naturala exista o legatura nemijlocita dintre producator si cosumator ; resursele sunt alocate, iar bunurile sunt distribuite în conformitate cu traditia stabilita. Economia traditionala este specificata grupurilor sociale izolate. Actualmente aria acestei economii s-a îngustat substantial , deoarece predomina sistemele economice specifice economiei de schimb.
În economia centralizat-planificata solutiile pentru întrebarile ce? cum?cine? pentru cine? sunt determinate din centru de catre guvernanti. Agentii economici trebuie doar sa îndeplineasca aceste directive.
Economia de piata se mai numeste si economia liberei initiative. Care este mecanismul legaturii dintre producator si consumator în economia de piata? Pentru identificarea acestuia este necesar, în primul rîndâ, de evidentiat faptul ca reproductia, conform teoriei marxiste, este un element fundamental al oricarui sistem economic. Ea reprezinta procesul de productie continuu si îmbina organic 4 faze (schema 1)
Schema 1
În al doilea rînd, pentru a-si satisface necesitatile, consumatorul terebuie sa-si procure marfurile necesare. Prin urmare, la baza cererii se afla nevoile consumatorului, iar cererea si oferta devin forme economice de manifestare a consumatorilor si producatorilor.
În al treilea rînd, vor procura marfur...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org