Referat - Comertul cu amanuntul

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
520
Etichete
comertul, amanuntul
Descarcari
357
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Comertul cu amanuntul

1. Continutul activitatii, rolul economic si functiile comertului cu amanuntul
Comertul cu amanuntul reprezinta o forma a circulatiei marfurilor a carei functie consta în a cumpara marfuri pentru a le revinde consumatorilor finali, în cantitati mici si în stare de a fi întrebuintate. Comertul cu amanuntul detine un important rol în cadrul circuitului comercial al produselor, el reprezentând veriga intermediara cea mai importanta si de neînlaturat, în fluxul relatiilor producator-consumator.
Comertul cu amanuntul este înfaptuit de societati comerciale cu capital public sau privat, regii autonome, cooperative, unitati proprii ale producatorilor, diverse organizatii obstesti, asociatii, etc.
Comertul cu amanuntul prezinta o anumita specificitate care este data de urmatoarele elemente: marfurile care se vând prin comertul cu amanuntul sunt destinate în cea mai mare parte consumului individual; vânzarea-cumpararea are loc prin intermediul relatiilor banesti; marfurile se desfac în partizi mici, corespunzator consumului unei persoane sau familii, într-o anumita perioada de timp; prin vânzarea lor marfurile parasesc sfera circulatiei marfurilor, intrând în sfera consumului.
În cadrul desfacerilor cu amanuntul se cuprind urmatoarele categorii de operatiuni comerciale: vânzarile de marfuri alimentare, nealimentare, alimentatie publica cu plata în numerar sau pe credit; vânzarile de bunuri efectuate prin magazinele de consignatie, livrari de energie electrica si termica prin intermediul unitatilor specializate în distributia unor asemenea servicii, etc.
Analiza rolului economic al comertului cu amanuntul trebuie sa plece de la ideea ca vânzarea cu amanuntul este indispensabila în viata economica a unei societati, deoarece prin intermediul acesteia, produsele sunt puse la dispozitia consumatorilor acolo unde acestia se gasesc si sunt oferite potrivit posibilitatilor de cumparare ale acestora.
Un alt aspect care vine sa nuanteze rolul comertului cu a


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org