Referat - Conceptul,natura si formele salariului

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
323
Etichete
conceptulnatura, formele, salariului
Descarcari
260
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CONCEPTUL, NATURA SI FORMELE SALARIULUI

Întroducere.
În teoria si practica economica, salariul ocupa un loc deosebit de important.Termenul ca atare este de origine latina. Salarium era suma ce se platea fiecarui soldat roman pentru cumpararea sarii. Soldatul era un om dependent si i se acorda salarium, în virtutea acestei dependente un om liber nu primea salarium. Termenul s-a pastrat în timp si a capatat sensul de venit al unui om care este dependent de altul, fie juridic, fie economic.
Salariul apare ca venit ce revine factorului munca datorita participarii nemijlocite a lui la activitatea economica.
De la început trebuie sa precizam faptul ca salariul nu a existat în toate timpurile, cu toate ca factorul munca a participat în toate timpurile la procesul de productie.De fapt, este de neimaginat proces de productie, în general, activitatea economica, fara prezenta factorului munca.Atunci, apare limpede ca salariul, privit ca venitul persoanelor care participa prin munca lor proprie la procesul de productie, este o categorie economica ce a aparut în anumite conditii social-economice, odata cu aparitia în societate a unor oameni lipsiti de toate conditiile necesare pentru organizarea si desf asurarea productiei, înafara de forta muncii lor, care, pentru ei ,aparea ca singurul mijloc de existenta.
Daca ne imaginam un producator independent, un meserias, observam ca acesta poseda în plina proprietate toate conditiile materiale de productie pe care împreuna cu munca lui le foloseste dupa cum crede de cuviinta, în procesul de productie.În acest caz, este firesc ca tot ce obtine el, întreaga valoare creata sa-i apartina în întregime.Nimeni altcineva nu are dreptul sa-i ceara nici o particola din valoarea nou creata de el, în afara poate de stat, care pentru serviciile aduse comunitatii , deci si mestesugarului, percepe impozitul pe venit. Putem spune oare ca venitul mestesugarului obtinut prin munca sa proprie îmbraca forma de salariu? Desigur nu, deoarece categoria d


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org