Referat - Consumul si investitiile

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
395
Etichete
consumul, investitiile
Descarcari
262
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Consumul si investitiile

Veniturl national, ca utilizare finala, se concretizeaza in consum si economiic.
Consumul final reprezinta folosirea de catre agentii economici a unei parti din venitul lor pentru cmpararea de bunuri si servicii necesare satisfacerii nevoilor directe, personale si sociale, care nu duc la cresterea productiei. El cuprinde consumul privat sau personal si consumul de stat sau public.
Consumul privat sau personal are ponderea principala si este reprezentat de partea din venitul national destinata cumpararii de bunuri si servicii de consum pentru satisfacerea nevoilor oamenilor. Consumul de stat sau public este reprezentat de partea din venitul national destinata cheltuielilor ocazionate de cumpararea de bunuri si servicii cu caracter social – cultural, necesare functionarii normale a societatii.
Intre consum si venit exista o functie de consum si anume, pe masura cresterii venitului creste si consumul insa nu in aceeasi masura cu cresterea venitului.
Pentru cresterea consumului global, fara a se micsora economiile, trebuie ca venitul global sa creasca mai repede decat consumul:
- rata marginala a consumului, ce reprezinta proportia dintre venitul suplimentar destinat consumului in cursul unei perioade date. Se calculeaza prin raportarea consumului aditional la sporul venitului:
? C
C = --------
? Y


Volumul si structura cheltuielilor pentru consum depind de o serie de factori; obiectivi si subiectivi.
Factorii obiectivi sunt: marimea si structura salariilor; modificarea raportului dintre bunurile prezente si cele viitoare; schimbarile intervenite in volumul capitalului si care nu au fost prevazute in calcularea venitului; modificarea politicii fiscale care poate spori sau micsora cererea de consum.
Factorii subiectivi ce depind de trasaturile fiintei umane, de nevoile si


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org