Referat - Contractele futures si hedging-ul.Modalitate de protectie impotriva riscului de fluctuatie a cursulu

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
417
Etichete
contractele, futures, hedgingulmodalitate, protectie, impotriva, riscului, fluctuatie, cursulu
Descarcari
302
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CONTRACTELE FUTURES SI HEDGING-UL - MODALITATE DE PROTECTIE ÎMPOTRIVA RISCULUI DE FLUCTUATIE A CURSULUI VALUTAR

CONTRACTELE FUTURES – INSTRUMENTE FINANCIARE DERIVATE

Odata cu apropierea momentului liberalizarii totale a contului curent, piata valutara si cea de capital au devenit mult mai imprevizibile, ceea ce impune companiilor sau investitorilor acoperirea riscurilor (hedging).
Folosite in operatiuni de acoperire a riscurilor (hedging) sau de speculatie, derivatele, contractele futures si optiunile, pot proteja sau spori valoarea unui portofoliu valutar, de actiuni sau de marfuri în functie de scopul, apetenta pentru risc si de profilul investitional al administratorului, randamentul acestora fiind probat în repetate randuri. Chiar daca investitiile pe pietele de instrumente derivate sunt considerate ca având un grad de risc ridicat, derivatele sunt utilizate de catre investitori tocmai pentru a se proteja si a elimina riscul.
În contextul în care un instrument financiar derivat reprezinta un instrument financiar a carui valoare depinde în mod direct de valoarea viitoare a activului suport, rolul acestora este acela de :
- a asigura transferul riscurilor de pe piata la vedere (valutara, de marfuri) pe cea futures;
- a oferi posibilitatea unui management performant al portofoliilor de titluri;
- a generara oportunitati de câstig prin operatiuni speculative.
Fluctuatiile cursului de schimb, prezente sau viitoare, pun în pericol activitatea companiilor care desfasoara activitati de comert exterior, care ar putea fi depasit cu usurinta prin transferul riscurilor în piata futures, prin asigurarea unui curs de schimb prestabilit cu costuri mult reduse comparativ cu contractele forward bancare. De exemplu, costurile in piata futures se reduc la maximum 5% din suma acoperita, inclusiv comisioanele si marja de garantie, fata de garantia solicitata de banci, de 15 - 20% d


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org