Referat - Controlul financiar fiscal in economie

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
373
Etichete
controlul, financiar, fiscal, economie
Descarcari
352
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CONTROLUL FINANCIAR FISCAL ÎN ECONOMIE

Exercitarea controului financiar fiscal este cerut având în vedere urmatoarele aspecte:
asigura respectarea legislatiei în vigoare; disciplineaza comportamentul agentilor economici
contribuabilii pot participa în mod echitabil la colectarea veniturilor la bugetul de stat;
asigura concurenta loiala între agentii economici;
reprezinta o premisa favorabila a realizarii bugetelor statului.

Pregatirea controlului financiar fiscal
Organele financiar fiscale competente selecteaza contribuabilii ce urmeaza a fi supusi inspectiei fiscale. Datele si informatiile referitoare la contribuabil sunt obtinute prin consultarea dosarului fiscal al contribuabilului. Inspectorul consulta toate compartimentele care detin informatii referitoare la situatia fiscala a contribuabilului. Aceste compartimente sunt obligate sa comunice informatiile detinute, la solicitarea inspectorului însarcinat cu efectuarea controlului. Prin consultarea dosarului fiscal si a compartimentelor sus mentionate se colecteaza date si informatii despre contribuabil existente în actele de înfiintare, declaratii fiscale.
Culegerea informatiilor din alte documente se realizeaza prin studiul rapoartelor privind controlul efectuat la doua categorii de contribuabili:
cei care au legaturi de afaceri cu contribuabilul ce urmeaza a fi controlat;
cei care desfasoara activitati similare.
În urma analizarii acestor documente la sediul organului fiscal, se va identifica domeniile si impozitele care prezinta un risc al evaziunii la contribuabilul respectiv.
Pe baza acestei analize de risc se vor stabili obiectivele orientative ale controlului, procedura si tehnicile de control ce vor trebui aplicate.
Asa cum rezulta din anexele prezentate se poate constata specificitatea actelor de control atât pe linie financiara în sens larg, cât si punctual din punct de vedere bugetar si/sau fiscal. Daca din punct de vedere fiscal se pot urmari obiective precum: stabilirea impozitelor pe fiecare c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org