Referat - Convertibilitatea monedei nationale si a monedelor internationale

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
501
Etichete
convertibilitatea, monedei, nationale, monedelor, internationale
Descarcari
325
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CONVERTIBILITATEA MONEDEI NATIONALE
SI A MONEDELOR INTERNATIONALE

Aristotel considera ca lucrurile care se schimba intre ele trebuie sa fie compatibile intr-un anumit fel unele cu altele fapt pentru care a fost inventata moneda.
Moneda are la ea insasi valoarea bunurilor si serviciilor ce se pot procura cu ea, fiindu-i specifica functia social-economica de exprimare a valorii tuturor celorlalte marfuri. Cu moneda se exprima preturi – care sunt expresia monetara a valorii; moneda constituie masuratoarea comuna pentru aflarea pretului tuturor lucrurilor. Sistemul monetar romanesc a constituit la schimbarea esentiala a valorii si calitatii bunului ca unitate monetara a Romaniei.
Unitatea monetara nationala este consacrata in prezent si de prevederile Legii Nr. 34/1991 privind statutul Bancii Nationale a Romaniei care la Art. 10 stipuleaza “unitatea monetara a Romaniei este leul, cu subdiviziunea banul”, iar Banca Nationala a Romaniei este mica institutie autorizata sa emita bancnote metalice in Romania.
S-a pus in circulatie bancnote cu valoare ridicata – de 50.000, 100.000, 500.000 lei – banca de emitere trebuind sa se adapteze la permanenta si substantiala oferta de moneda si la nevoile economiei nationale. Bancnotele puse in circulatie- cu chipul lui Nicolae Grigorescu, George Enescu, Aurel Vlaicu, reflecta procesul de depolitizare a instrumentului monetar, tendinta care se reflecta si in practica monetara a altor state.
In contextul actual sporeste rolul bancii de emisiune, in primul rand in sistemul economiei monetare, intrucat nu poate fi conceputa existenta unui stat si a unei economii nationale fara o unitate a sa caracteristica prin stabilitate si fara o banca de emisiune cu o statornica preocupare de inbunatatire a climatului monetar national.
Sistemul monetar a evoluat permanent, perfectionarea lui parcurgand cronologic faza formelor primitive a monedelor matalice, apoi cea superioara a biletelor de banca si a cecului, culminand cu faza actuala a monedei e


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org