Referat - Corporatiile transnationale

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
386
Etichete
corporatiile, transnationale
Descarcari
548
Nota
0 / 10 - 0 voturi

OBIECTIVELE LUCRARII

În primul capitol voi arata importanta Corporatiilor Transnationale (CTN) în economia mondiala actuala si definirea conceptului de CTN, urmatorul capitol va cauta sa explice de ce nu exista o teorie atotcuprinzatoare a factorilor determinanti ai activitatii CTN, sa prezinte principalele teorii formulate asupra acestui subiect si sa puncteze câteva din rezultatele testarilor acestor teorii.
Imposibilitatea elaborarii unei teorii complete este argumentata, în al doilea capitol, prin existenta mai multor tipuri si subtipuri de activitati întreprinse de CTN, fiecaruia asociindu-se motivatii diferite.
Nivelul si structura activitatilor generatoare de valoare adaugata, din strainatate, ale unei firme, vor depinde de satisfacerea progresiva a patru conditii, toate formele de productie din strainatate ale tuturor firmelor din toate tarile putând fi explicate prin referire la aceste conditii. Ele sunt:
posesia de avantaje de proprietate, notate cu “O”:
“O” = avantaje de proprietate; sunt active tangibile sau intangibile, create sau câstigate de firma straina care îi dau un atu fata de firmele indigene din tara gazda; sunt active specifice de firma, real transferabile în cadrul firmei si la distanta.
Adaugarea de valoare la avantajele O, adica avantaje de internalizare (“I”):
“I” = avantaje de internalizare; sunt avantaje ce rezulta din controlul ierarhic; exprima modul de folosire a avantajelor “O”; arata de ce firma prefera investitiile directe straine si nu licentierea – cu alte cuvinte, arata circumstantele în care firmele pastreaza sub control propriu folosirea în strainatate a avantajului lor, mai degraba decât sa extinda asupra firmelor indigene acest drept de folosire a activului lor intangibil.
avantaje de localizare (“L”):
“L” = avantaje de localizare; sunt variabile ce determina alegerea unei anumite localizari pentru productia în strainatate; explica de ce firma prefera investitiile straine directe si nu exportul; se refera la caracteristic


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org