Referat - Cum ne afecteaza introducerea leului greu

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
357
Etichete
cum, afecteaza, introducerea, leului, greu
Descarcari
251
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Ne afecteaza introducerea leului greu ?


Momentul introducerii leului greu se apropie si o data cu aceasta cresc si temerile românilor legate de noua emisiune monetara.
Denominarea monedei nationale, prin taierea a patru zerouri din „coada” leului, începând cu 01 iulie 2005, lanseaza deja semnale, pe de o parte de îngrijorare a populatiei care se întreaba “cât va trebui sa plateasca pentru leul greu", iar pe de alta parte din partea institutiilor statului si a agentilor economici, care cred “ca vor întâmpina unele dificultati în activitatea financiar-contabila, legate de evidentierea preturilor în contabilitate, încheierea situatiilor financiare si raportarea acestora”.
Reprezentantii Bancii Nationale a României si însasi Guvernatorul acesteia Mugur Isarescu ne asigura ca trecerea la leul greu nu va crea dificultati majore în plan economic, ci mai degraba va avea un efect psihologic. În acest sens, specialistii apreciaza ca s-ar putea sa apara un impact inflationist datorita tendintei de rotunjire a preturilor, însa fara repercusiuni certe.
Din punct de vedere economic, apreciem ca nu este o solutie fericita ca în perioada introducerii leului greu sa existe scumpiri succesive la produse si servicii (în luna iulie a.c. al doilea val putând ajunge de pâna la 8%), deoarece inflatia va fi mai greu de controlat si însasi masurile fiscale corective pot sa nu produca efectele scontate. În acelasi timp, vom putea constata ca efectele leului greu se pot extinde destul de usor asupra pietei de capital. Ne referim la faptul ca preturile la actiunile jos cotate se pot rotunji si pot provoca cresteri de 10-15%. Spre exemplu, o actiune la o societate comerciala, care în prezent se tranzactioneaza la pretul de 885 lei, ar putea fi cotata, dupa introducerea leului greu, la 0,08 lei. Daca se va proceda astfel, atunci preturile vor creste pentru ca investitorilor li se va parea probabil un chilipir sa cumpere aceste actiuni. Este deci posibil ca, pentru societatile solide si cu re


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org